Yolsuzluk raporunda hiç bir ülke tam not alamadı

Yolsuzluk raporunda hiç bir ülke tam not alamadı

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) 177 ülkeyi kapsayan yolsuzluk raporunu açıkladı. Türkiye geçen yıla göre notunu bir puan arttırarak 53'üncü sırada yer alırken, Danimarka ve Yeni Zelanda en şeffaf, Somali, Kuzey Kore ve Afganistan en yolsuz ülke olarak değerlendirildi.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2013 yolsuzluk raporunda 177 ülke ve bölgeyi ele aldı.  Bu indeks, yetki suistimali, gizli pazarlıklar ve yolsuzluğun dünya genelinde toplumları kırmaya devam ettiğini gözler önüne seriyor.   Yolsuzluk konusunda ülkelerin elde ettiği skorlar, 0 ile 100 arasında belirtiliyor. "0" puanı "çok yolsuz" bir ülkeyi temsil ederken, 100 puan alan ülke ise "çok temiz" olarak değerlendiriliyor.

YOLSUZLUK AĞIR BİR SORUN OLARAK DEVAM EDİYOR

Ancak Şeffaflık Örgütü indeksine göre hiçbir ülke tam puan alamadı. 177 ülkenin üçte ikisi 50'nin altında skor elde etti.  Örgüt, "Bu da tüm dünyada ağır bir yolsuzluk sorununu gösteriyor" dedi. Şeffaflık Örgütü'nün yayınladığı tablo, kara para aklamanın önlenmesi, kamu finansmanının temizlenmesi, çalınmış malların geri verilmesi ve daha şeffaf kamu kurumlarının inşa edilmesi için acil olarak çaba gösterilmesine duyulan ihtiyacı gözler önüne seriyor.

Şeffaflık Örgütü'nün kadın başkanı Huguette Labelle, "2013 Yolsuzluk Algısı İndeksi, tüm ülkelerin yönetimin tüm düzeylerinde yolsuzluk riskleri ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor" dedi.

İKİ ÜLKE BİRİNCİLİĞİ PAYLAŞIYOR

Şeffaflık Örgütü'nün yolsuzluk değerlendirmesi ülke ve bölgelerin kamu alanındaki yolsuzluk derecelerine göre yapılıyor.  Şeffaflık Örgütü'ne göre dünya ülkelerinin yüzde 69'u 50'nin altında bir skor elde etti. Raporda 91 puan ile Danimarka ve Yeni Zelanda birinci sırayı paylaşırken, Finlandiya ve İsveç 89'ar puan ile 3'üncü sırada gösteriliyor. Norveç ve Singapur ise 86'lık skor ile 5'inci sırayı paylaşıyor.

Buna karşın son sıra olarak değerlendirilen 175'inci sırada Somali, Kuzey Kore ve Afganistan 8'er puan ile yer alırken, Sudan 11 puan ile 174'üncü, Güney Sudan 14 puan ile 173'üncü, Libya 15 puan ile 172'inci ve Irak 16 puan ile 171'inci oldu.

Avrupa Birliği ve Batı Avrupa ülkelerinin yüzde 23'ü, 50 puanın altında bulunuyor.  Avrupa Birliği ülkeleri arasında Danimarka birincilik konumunda bulunurken, Yunanistan 40 puan ile 80'inci sırada, en kötü notu alan AB ülkesi oldu. AB ülkeleri arasında ilk onda yer alan ülkeler şöyle: Danimarka, Finlandiya, İsveç, Hollanda, Lüksemburg, Almanya, İngiltere, Belçika, İrlanda ve Fransa.

"Avrupa ve Merkez Asya" olarak sınıflandırılan ülkelerinin yüzde 95'i 50 puanın altında yer edindi. Bu kategoride Türkiye en "şeffaf" ülke olurken, Türkmenistan ve Özbekistan en kötü notları aldı. 53'üncü sırayı Malezya ile paylaşan Türkiye, 2012'ye göre notunu bir puan arttırarak 50 puan aldı. Türkiye'nin önünde Gürcistan, Lesotho ve Bahreyn bulunuyor.  

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yüzde 84'ü 50 puanın altında kaldı. Birleşik Arap Emirlikleri, 69 puan ve 26'ıncı sırası ile bu ülkeler arasında en iyi notu elde ederken, Sudan en kötü nota sahip oldu.

EN YOLSUZLARI SİYASİ PARTİLER, POLİS VE ADLİ MEKANİZMA

Şeffaflık Örgütü'nün kadın başkanı Huguette Labelle, "En iyi sonuçları elde eden ülkeler, şeffaflığın yetkilileri daha fazla vatandaşlara hesap vermeye iterek, yolsuzluğu frenlemeye hizmet ettiğini gösteriyor" dedi.

Kamu sektöründeki yolsuzluğun dünyadaki büyük sorunlardan biri olarak kalmaya devam ettiğini kaydeden Transparency International,  özellikle siyasi partiler, polis servisler ve adli mekanizmada yolsuzluk yaşandığına işaret ediyor. Önceliğin kamu eylemine ve kara almaya öncülük etmek olduğunun altını çizen Şeffaflık Örgütü, yolsuzluk vakalarında soruşturma yürütmek ve sorumlulara karşı kovuşturma başlatmanın halen zor olduğuna vurgu yaptı.

KÜRESEL ISINMA VE YOKSULLUKLA MÜCADELE ÖNÜNDE TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Örgüt, uluslararası toplumu, küresel ısınma, ekonomik kriz ve aşırı yoksul durumlara çözüm bulma çabalarına karşısında yolsuzluğun oluşturduğu tehlike konusunda uyardı.

Labelle, "Bazı yolsuz sorumluların faydalandığı cezasızlığa bir son vermenin zamanı geldi. Hukuki boşluklar ve siyasi irade yetersizliği hem ulusal hem de uluslararası düzeyde yolsuzluğun yolunu açıyor. Yolsuzluğun cezasız kalmaması için çabalarımızı yoğunlaştırmalıyız" dedi.