Yukarı Karabağ'a ilişkin anlaşma imzalandı

Ermenistan Başkanı, Yukarı Karabağ'daki çatışmalara son vermek için "acılı" bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı, bölgeye "barış güçlerinin" konuşlandırılacağını bildirdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook hesabında yaptığı açıklamada "Hepimiz için çok zor bir karar verdim" dedi.

PAŞİNYAN: İNANILMAZ ACI VERİCİ BİR ANLAŞMA İMZALADIM

Paşinyan, " Rusya ve Azerbaycan devlet başkanları ile Karabağ savaşının sonlandırılmasına ilişkin bu gece bir açıklama imzaladım. Zaten yayınlanan açıklamanın metni benim ve halkımız için inanılmaz acı verici" diye ekledi.

Bu kararı, "askeri durumun derin analizi ve duruma en iyi sahip olduğu kişilerin takdiri sonucunda" aldığını ifade eden Paşinyan, "Zafer değil ama kendini bilene kadar yenilgi yok. Kendimizi asla bilemeyeceğiz ve bu milli birliğimizin, yeniden doğuş dönemimizin başlangıcı olmalı" ifadelerini kullandı.

Paşinyan, şöyle devam etti: "İstikbalimizi planlamak için bağımsızlık yıllarımızı analiz etmemiz ve geçmişin hatalarını tekrar etmemiz gerekiyor.

Tüm kurbanlarımızın önünde diz çöktüm. Vatanını canlarıyla koruyup kollayan tüm askerlerimizi, generallerimizi, gönüllülerimizi saygıyla anıyorum. Artsah'ı kişilikleriyle kurtardılar. Sonuna kadar savaştık. Ve kazanacağız. Artsah ayakta. Yaşasın Ermenistan. Artsah çok yaşa.”

KREMLİN DOĞRULADI

Açıklamada anlaşmanın detayları henüz açıklanmazken, Kremlin Sarayı da Yukarı Karabağ'da çatışmaların tamamen durması üzerine bir anlaşma imzalandığını doğruladı.

Bu açıklamalardan önce Türkiye destekli Azerbaycan, stratejik Şuşa kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurmuştu. Bir dağın zirvesindeki Şuşa, Yukarı Karabağ'ın başkenti Spatanekert'e 15 kilometre mesafede bulunuyor.

PUTİN: MEVCUT ASKERİ POZİSYONLAR KALACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yukarı Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağını açıkladı.

Putin, tarafların mevcut askeri pozisyonlarında kalacağını belirterek, ulaşım merkezlerinin açılacağını ifade etti.

Rusaya Devlet Başkanı yeni ateşkes anlaşmasının, Dağlık Karabağ krizine her iki tarafın da çıkarına, uzun vadeli çözüm için koşullar yaratacağını umduğunu sözlerine ekledi.

RUS HELİKOPTERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ ARDINDAN...

Anlaşma, Azerbaycan'ın "kazara" Ermenistan'da bir Rus askeri helikopterini düşürmesinden sonrasına denk geldi. Azerbaycan, helikopterin düşürülmesini kabul ederek, özür dilemişti. Düşen helikopterde iki kişi ölmüş, üç kişi yaralanmıştı.