Yukarı Karabağ’da binlere kişi ‘koridor’ için eylem yaptı

Yukarı Karabağ’da binlerce kişi Ermenistan’a giden tek yol olan Laçin koridorunun açılması için miting yaptı.

Yukarı Karabağ ile Ermenistan arasındaki tek yol olan Laçin koridoru bu hafta Azerbaycan tarafından kapatıldı.

Yukarı Karabağ’ın başkenti Stepanakert’in temel meydanında bir araya gelen binlerce kişi koridorun açılmasını istedi. Ermenistan, koridorun kapatılmasının Yukarı Karabağ’da ciddi bir insani krize neden olabileceğini belirtiyor.

Azerbaycan bölge üzerindeki baskılarını daha da tırmandırarak 11 Temmuz günü Laçin koridorunda ulaşımı durdurdu.

Azerbaycan, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin (ICRC) Ermenistan şubesine ait araçlarla kontrol noktasından "çok sayıda kaçakçılık girişimi" nedeniyle bu tedbiri aldıklarını ileri sürdü.

Sınır muhafızları, özellikle 1-5 Temmuz tarihleri ​​arasında bu araçlarda yaptıkları aramalarda bir düzine cep telefonuna ve yüzlerce sigara paketine el koyduğunu iddia ederek, STK'yı bu tür "hukuksuz eylemleri" önlemek için önlem almamakla suçladı.

ICRC, kendisine ait bir araçta "izinsiz mal bulunmadığını" belirterek, suçlamayı reddetti.

Cenevre merkezli kuruluş, "görevlendirilen dört sürücünün geçici olarak ICRC amblemi taşıyan kendi araçları ile kuruluşun bilgisi dışında ticari mal taşıma teşebbüsünden üzüntü duyulduklarını da” sözlerine ekledi. Açıklamada “Bu kişilerin, ICRC personeli olmadığı ve hizmet sözleşmelerinin derhal feshedildiği” belirtildi.

Aralık 2022’den bu yana Laçin koridoru etrafında gerilim tırmanıyor. Erivan, Azerbaycan’ı Yukarı Karabağ’a yönelik tedarikleri engellemek ve koridoru bloke ederek bilinçli bir şekilde insani kriz yaratmakla suçluyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan Bakü’nün bölgede “etnik temizlik” yapmak istediği tepkisinde bulundu.

ABD ve Avrupa Birliği de çarşamba günü yaptığı açıklamada koridora uygulanan ablukanın derhal kaldırılmasını istedi.

Öte yandan çarşamba günü Ermenistan ve Azerbaycanlı yetkililer, iki ülke arasındaki sınırın belirlenmesi için yeniden doğrudan görüşmeler gerçekleştirdi. Her iki taraf karşılıklı olarak ateşkesi ihlal etmekle suçlanıyor. Sınır bölgesinde sık sık çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

Kafkas’lardaki bu iki eski Sovyet cumhuriyeti, 2020 yılında Yukarı Karabağ’ın kontrolü için kısa süreli bir savaşa tutuştu. Türk devletinin doğrudan desteğini alan Azerbaycan bu savaşta birçok bölgeyi işgal etti. Rusya’nın arabuluculuğu taraflar arasında ateşkes sağlansa da sınır hattında çatışmalar sıklıkla yaşanıyor.

Çoğunluğu Ermenilerden oluşan dağlık bölge, Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından Azerbaycan’dan ayrılmıştı. 1990’lı yılların başındaki ilk savaşta 30 bin kişi hayatını kaybetmiş ve Ermenistan’ın zaferi ile sonuçlanmıştı.

2020 sonbaharındaki savaşta ise 6500 kişi hayatını kaybetti ve Azerbaycan çok sayıda bölgeyi işgal etti.