Yunan havaalanı çalışanları ‘Alman işgaline’ karşı

Yunanistan’da Syriza’nın iktidara gelmesi ardından havaalanlarının işletilmesinin özelleştirilmesine karşı çalışan sendikaları ayakta.

Yunanistan’da Syriza’nın iktidara gelmesi ardından havaalanlarının işletilmesinin özelleştirilmesine karşı çalışan sendikaları ayakta. Çoğu turistik bölgelerde yer alan 14 havaalanını işletme hakkını alan Alman Fraport şirketini ‘işgalci’ olarak gören sendikalar, yargı dahil her yolla direnmeye kararlı.

Syriza hükümetinin Ağustos ayında kabul ettiği özelleştirme kapsamında, önemli turistik kentlerdeki 14 bölgesel havaalanı 1,2 milyar euro ve yıllık 23 milyon euro işletme bedeli karşılığında Alman Fraport şirketine devrediliyor. 40 yıllığına özelleştirilen havaalanları, gerekli görülmesi halinde 50 yıla kadar Fraport şirketinde kalacak.

Ülkedeki turistik uçuşların dörtte üçünden fazlasının sağlandığı havaalanlarında çalışan on binlerce emekçiyi temsil eden Osypa sendikası, Copeluzos Group ile birlikte özelleştirme ihalesini kazanan Fraport’u ‘işgalci’ olarak görüyor. Sendika ve havaalanlarının bulunduğu kentlerin Yüksek İdare Mahkemesi’ne yaptığı iptal başvurusu ise 8 Ocak’ta karara bağlanacak.

Osypa sendikası, Fraport şirketinin ülkenin havaalanlarının yüzde 85’inin tekelini ele geçirdiğini ve bu nedenle de ‘işgalci’ olarak görülmesi gerektiğini savunuyor. Sendikanın Genel Sekreteri Vasilis Aleksizopulos, bu görüşlerini Fraport şirketinin yöneticisi Stefan Schulte ile bizzat paylaştıklarını söylemişti.

Sendikaların havaalanı özelleştirmesine karşı bir diğer umudu ise, Ulaşım Bakanı Hristos Spirtsis’in yarın söz konusu anlaşmayı imzalamaması. Spirtsis, Eylül ayında yaptığı bir açıklamada, özelleştirmenin gerçekleşmemesinden yana olduğunu vurgulamıştı.

Havaalanları çalışanları, özelleştirmenin iptal edilmemesi halinde yapacakları grevler ve iş yavaşlatma eylemleriyle uçuş trafiğini felce uğratmayı dahi düşünüyorlar.

Özelleştirme kapsamında Fraport şirketinin Yunanistan’a bir kereye mahsus olmak üzere 1 milyar 230 milyon euro ile önümüzdeki 40 yıl boyunca yıllık 23 milyon euro ödemesi planlanıyor. Fraport şirketinin açıklamalarına göre, geçen yıl 19 milyon yolcunun taşındığı 14 havaalanından önümüzdeki yıl 180 milyon ciro üzerinden 90 milyon euro net kar elde edilmesi bekleniyor.