Yunanistan 300’ü aşkın göçmeni Türkiye’ye geri gönderiyor

Yunanistan, çoğunluğu Faslı, Tunuslulardan oluşan 150 dolayında göçmeni Türkiye’ye geri gönderdi. Bu sınırdışılar, Türkiye ile 2002 yılında yapılan “geri kabul” anlaşması çerçevesinde gerçekleşti.

Yunanistan, çoğunluğu Faslı, Tunuslulardan oluşan 150 dolayında göçmeni Türkiye’ye geri gönderdi. Bu sınırdışılar, Türkiye ile 2002 yılında yapılan “geri kabul” anlaşması çerçevesinde gerçekleşti.

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanlığı, Salı ve Çarşamba günü toplam 308 göçmenin Türkiye’ye geri gönderileceğini açıkladı. 150 dolayındaki ilk grup sınır dışı edildi. Bakanlık, ileriki günlerde de bu tür sınırdışıların devam edip etmeyeceğine netlik getirmedi.

Ocak ayı başında da Magrebli onlarca göçmen Türkiye’ye geri gönderilmişti.

Yunanistan,  Türkiye arasında 2002 yılında yapılan “geri kabul” anlaşması çerçevesinde birçok kez göçmenleri geri göndermeyi denemişti. Ancak Türkiye göçmenleri almayı genellikle reddetmişti.

Yüzbinlerce kişinin Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşması nedeniyle Yunan hükümeti son ayarda birçok kez Ankara’yı anlaşmaya uymaya ve uygulamaya çağırdı.

TSİPRAS: TÜRKİYE’NİN KATILIMI OLMADAN KRİZ ÇÖZÜLMEZ

Yunanistan Başbakan Alexis Tsipras, Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Türkiye ile bu anlaşmayı güncellemek gerekiyor. Eğer Türkiye ile bir işbirliği olmazsa, göç akışının azaltılması konusunda somut bir sonuç elde edilemez” dedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 7 Mart günü Brüksel’de bir zirve öngörülüyor. Zirvede göç krizine karşı Türkiye ile ortak bir eylem planı üzerinde durulacak.  Avrupa Birliği, göç akışının durdurulması karşılığında Türkiye’ye milyarlarda Euro para yardımında bulunacağını açıklamıştı.  

Mülteciler üzerinden yapılan pazarlıklara rağmen, göç akışının durdurulması yönünde somut bir gelişme yaşanmadı. Türk yetkililer göçmenleri otobüslere doldurarak Avrupa’ya gönderecekleri konusunda tehditlerde de bulunmuştu. 

Yunanistan Başbakanı Tsipras, Ocak 2015’ten bu yana 800 bin dolayında göçmen ve mültecinin Kuzey Avrupa’ya gitmek üzere Yunanistan’dan geçtiğini söyledi.

Atina, göçmenlerin büyük çoğunluğunun Avrupa’ya çıkış noktası olan Türkiye’nin katılımı olmadan göç krizinin çözülemeyeceğini düşünüyor. Tsipras, Türk Hava Yolları’nın Fas ile Türkiye arasında 50 Euro’ya uçuşlar önerdiğine dikkat çekti.