Yunanistan'da kamu sağlığı bozuldu, intiharlarda patlama

Yunanistan'da kamu sağlığı bozuldu, intiharlarda patlama

Ağır bir ekonomik krizin yaşandığı Yunanistan'da kamu sağlığı giderek bozulurken, intihar ve cinayetlerde adeta patlama yaşandı. AİDS virüsünün bulaştığı insanların sayısında büyük artış yaşandı.

Yunanistanlılar, ekonomik kriz ve ardından dayatılan sert kemer sıkma tedbirlerinin bedelini ağır ödüyor.  İntiharlar ve cinayetlerde patlama yaşanırken, kamu sağlığı giderek bozuluyor. Bu olgular 2007'de başlayan ekonomik krizin ardından güçlü bir şekilde artan işsizliğe paralel olarak yükseldi. 2008'de yüzde 7,2 olan işsizlik 2012 yılının başında yüzde 22,6'ya çıktı.

American Journal of Public Health gazetesinde yayınlanan bir Amerikan-Yunan araştırmasına göre intiharlar ve cinayetler nedeniyle yaşanan ölümler, 2007'de yüzde 22,7 iken 2009 yılında yüzde 27,6'ya çıktı. Hükümetin istatistiklerine dayanan araştırma, bu şekilde yaşanan ölümlerin özellikle erkekler arasında yaygın olduğunu gösteriyor.

Araştırmanın yazarları, psikolojik sorun vakaları, uyuşturucu kullanımı ve Batı Nil virüsü ile AİDS'in yol açtığı bulaşıcı hastalıklarda artış tespit etti. Araştırmaya göre HİV virüsünün yeni bulaştığı vakaların oranı 2010 ile 2011 arasında yüzde 57 oranında arttı. Diğer bir ifadeyle 607 yeni vakadan 954'e çıktı.

Bununla birlikte devletin kamu servislerine ayırdığı harcamalar da son derece azalmış durumda. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesi 2009 ile 2011 arasında yüzde 23,7 oranında azaldı. Bu durum vatandaşların özel sağlık giderlerini azaltarak, olanakları giderek daha sınırlı hale gelen ancak bedava olan kamu kuruluşlarına yöneldiği bir sırada gerçekleşti.

Araştırmanın temel yazarı olan Aristo Üniversitesi'nden araştırmacı Elias Kondilis, "Kemer sıkma politikalarının sağlık hizmetleri üzerinde negatif etkileri olmasını bekliyorduk ama etkisi hayal ettiğimizden çok daha sert oldu" dedi.

Araştırmacılar, genel olarak kamu sağlığında kesintilere giden devletler dahil olmak üzere, özellikle ekonomik olarak kötü koşullarda olan diğer Avrupa ülkelerindeki kamu sağlığında da Yunanistan'daki gibi kötü etkilerin yaşanabileceği konusunda uyardı.

TROYKA BASKISI VE KEMER SIKMA POLİTİKALARI

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu  (IMF)'den oluşan troykanın baskısı altında olan Atina, yeni yardım dilimlerini alabilmek için kemer sıkma politikasını sertleştiriyor. Yunanistan'ın bu uygulamalarından memnun kalan troyka, 15 Nisan günü 8,8 milyar euroluk yardım dilimine onay verdi. Ancak bunun bir de karşılığı var. Yunan medyasına göre Atina yıl sonuna kadar 2 binden fazlası "yolsuzluktan mahkum olmuş veya disiplin cezası almış" memur olmak üzere 4 bin iş birimini, 2014'e kadar ise 11 bin iş birimini ortadan kaldırmayı kabul etti.  Hükümet kamu hizmetlerinde 2015 yılına kadar 150 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor.

İŞSİZLİK EN ÇOK KADIN VE GENÇLERİ VURUYOR

Euro Bölgesi'nden en yüksek işsizlik Yunanistan'da yaşanıyor. Ocak sonu itibariyle işsizlik yüzde 27,2 olarak kaydedildi. Aralık 2012'de yüzde 26,4 iken bir yıl önce yüzde 21,5 olarak kayda geçmişti.  24 yaş altındakiler için işsizlik her 10 gençten birini vuruyor.  Diğer bir ifadeyle gençlerin yüzde 59'u Ocak sonu itibariyle işsizdi.  İşsizlik kadınlar erkeklerden daha çok etkiliyor. Kadınların yüzde 31'i, erkeklerin yüzde 24'ü işsiz.