Yunanistan’da son 50 yılın en sağcı parlamentosu oluştu

Yunanistan’da pazar günü yapılan seçimlerde beklendiği gibi sağcı Miçotakis’in partisi yeniden iktidara taşınırken, bu seçimler üç aşırı sağcı partinin meclise girmesini sağladı.

Pazar günkü seçimlerde ikinci kez iktidara taşınan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, küçük milliyetçi ve aşırı sağcı partilerin meclise girmesinden “üzüntü” duyduğunu söyledi.

İlk Bakanlar Kurulu toplantısında önce konuşan Miçotakis, özellikle yaın zamanda ortaya çıkan ve neo-Nazi oluşum Altın Şafak’ın tutuklu eski sorumlusu Illias Kassidiaris’in desteklediği “Spartiates”i ima ederek "Cumhuriyet'in kendisini" bu sahte putlara "karşı nasıl koruyacağını bildiğinin" altını çizdi.

Miçotakis, "Pek çok oluşumun demokratik birçok seslilik değil, siyasi bir kakofoni anlamına geldiği kanıtlandı" diye ekledi.

21 Mayıs seçimlerinde birinci olan Kiriakos Miçotakis'in sağcı Yeni Demokrasi partisi, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemediği için yeniden seçimlere çağırmıştı.

Pazar günkü seçimlerde yeni seçim sistemi uygulandı. Buna göre, birinci partiye 50 sandalyeye kadar “bonus” veriliyordu.

Oyların yüzde 40,56’sını elde eden Yeni Demokrasi, “bonus” ile birlikte 158 sandalye sahibi oldu. Miçotakis, pazartesi günü hükümetini de ilan etti.

Miçotakis, kendisinin mutlak çoğunluğu elde etmesini sağlayan yeni seçim yasası için “son derece olumsuz sonuçları olan olumsuz bir deneyim” dedi.

Yeni Demokrasi’nin rakibi solcu Syriza partisi, ikinci oldu ancak oyları yüzde 17,83’e gerileyerek ağır bir yenilgi aldı.  Syriza, parlamentoya 48 vekil gönderebildi.

Sosyalist Pasok-Kinal oyların yüzde 11,84’ünü, komünist KKE yüzde 7,69’unu alırken, bunları aşırı milliyetçi Spartiates yüzde 4,63 ile, milliyetçi Yunan Çözümü yüzde 4,44 ile ve yabancı düşmanı-fundamentalist Hristiyan parti Niki yüzde 3,69 oy oranı ile takip etti. Bu üç küçük parti toplamda yüzde 12,76 oranında oy elde etti.

Siyasi analistlere göre Yeni Demokrasi ile birlikte Yunan parlamentosu 1974'te demokrasinin yeniden tesis edilmesinden bu yana en sağcı parlamento oldu.