Yunanistan’daki mülteci trajedisi için uluslararası soruşturma talebi

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Yunanistan’da haziran ayında yüzlerce mültecinin ölümüne neden olan gemi batmasına ilişkin uluslararası soruşturma talebinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden bir heyet, batmanın koşulları ve hesap verebilirliği sağlamaya yönelik önlemler konusunda devam eden araştırmanın bir parçası olarak 4-13 Temmuz 2023 tarihlerinde Yunanistan'ı ziyaret etti. Heyet üyeleri, batan gemide hayatta kalan 19 kişi, kayıp kişilerin dört yakını, sivil toplum kuruluşları, Birleşmiş Milletler ve uluslararası kurum ve kuruluşlar ve Yunan sahil güvenlik ve polisinin temsilcileriyle görüştü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya programı müdür yardımcısı Judith Sunderland, “Yunan makamları, uluslararası toplumun desteği ve gözetimi altında, hayatta kalanlara ve mağdurların ailelerine adalet ve tazminat sağlanması ve sorumlulardan hesap sorulması için şeffaf bir soruşturma yürütülmesini sağlamalıdır” dedi.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Araştırmaları temel danışmanı Esther Major, "Kaçınılması mümkün olan bu dram, hareket halindeki insanların ırksal olarak dışlanmasına ve ölümcül caydırıcılığa dayalı Avrupa göç politikalarının başarısızlığını gösteriyor" dedi.

13-14 Haziran gecesi, Libya'dan ayrılan eski ve aşırı yüklü bir trol teknesi Yunanistan açıklarında battı.

Tekne yaklaşık 750 kişi taşıyordu ve bunlardan sadece 100'ü hayatta kaldı. Hayatını kaybedenlerin ise sadece 82’sinin cesedi bulunabildi.

Kaçakçılık yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan dokuz Mısırlı hakkında Yunanistan'da kovuşturma başlatıldı.

Yunan Deniz Mahkemesi, sahil güvenlik görevlilerinin rolüne ilişkin bir soruşturma başlattı. Hayatta kalanlar, güvenlik görevlilerinin kendilerini kurtarma iradesi göstermediğini ve hatta halatla gemiyi çekmeye çalışarak batmasına neden olduğunu belirtiyor.  

Judith Sunderland, “Sağ kurtulanların ifadeleri ile yetkililerin olaylarla ilgili açıklamaları arasındaki tutarsızlıklar son derece endişe verici" dedi.

Avrupa Konseyi de temmuz ayının sonunda yaptığı bir açıklamada Yunanistan’ı sahil güvenliğin rolünü netleştirmeye çağırmıştı.

AB'nin sınır sınırlarını koruyan kurum Frontex, haziran ayı sonlarında yaptığı açıklamada trajedinin yaşandığı gün Yunan makamlarını uyardıktan sonra Atina’nın hava desteği teklifini görmezden geldiğini bildirmişti.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca Atina'yı ölenlerin cesetlerini bulmaya, teşhis edip toprağa vermeye ve hayatta kalanların sığınma başvuruları konusunda güvence sunmaya çağırdı.