Yunanistan Eurogroup’un baskılarına direniyor

Yunanistan ile Euro Bölgesi maliye bakanları arasında Brüksel’de yapılan görüşmelerden dün de sonuç alınamadı.

Yunanistan ile Euro Bölgesi maliye bakanları arasında Brüksel’de yapılan görüşmelerden dün de sonuç alınamadı. Yunanistan hükümeti, Eurogroup tarafından son anda yapılan önerinin, geçtiğimiz hafta uzlaşılan taslakla ‘ilgisi olmadığını’ duyururken, Maliye Bakanı önümüzdeki iki günde çözüm bulunabileceğini söyledi.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları zirvesi (Eurogroup) ile Yunanistan arasındaki görüşmelerin sonuçsuz kalmasına neden olarak, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem’un tavrının neden olduğu bildiriliyor. Yunanistan heyetinden alınan bilgilere göre, Dijsselbloem’un dün Yunanistan’a sunduğu çözüm taslağı ile geçtiğimiz hafta üzerinde uzlaşılan taslak aynı değildi.

Eurogroup, Yunanistan’ın yeni ve kesin bir uzlaşı sağlanana kadar 6 ay boyunca mevcut AB yardım programını ve reformlarını sürdürmesini dayattı. Bu durum, Maliye Bakanı Yanis Varufakis başkanlığındaki Yunanistan heyetince kabul edilmedi. Syriza önderliğindeki hükümet, AB, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile önceki hükümetler tarafından uzlaşılan yardım programları çerçevesinde istenen reformların bir kısmını uygulamaya devam etmeyi reddediyor.

‘TOP ARTIK YUNANİSTAN’DA’

Euro Bölgesi’nin Yunanistan’a ara formül olarak eski programı 6 ay daha devam ettirmesi önerisi ile yeni Syriza hükümetini zorda bırakmak istediği gözlemleniyor. Zirve sonrası bir açıklama yapan Avusturya Maliye Bakanı Hans Jörg Schelling, yaptığı açıklamada, “top artık Yunanistan’da” dedi.

Schelling, Syriza hükümetini ‘seçim endeksli’ politika yapmakla suçlarken, “yeni hükümet artık seçim kampanyası modundan çıkarak, realiteye göre davranmalıdır” diye uyardı.

VARUFAKİS: 48 SAAT İÇİNDE ÇÖZÜM BULUNACAK

Dünkü görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine bir açıklama yapan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, “Önümüzdeki 48 saat içinde Euro Bölgesi ile anlaşmayı umuyorum” dedi. Zirve sonrası bir basın konferansı düzenleyen Varufakis, “Avrupa’nın önümüzdeki 48 saat içinde bize yeni bir taslak sunarak, yeni bir anlaşmayı hayata geçirecek ‘ciddi’ çalışmalara başlamamızı sağlayacağından eminim” diye konuştu.