Yunanistan halkı sandık başında

Yunanistan'da seçmenler parlamentonun 300 milletvekilini belirlemek için sandık başına giderken, seçimin Syriza ile Yeni Demokrasi arasında geçmesi bekleniyor.

Yunanistan'da seçmenler parlamentonun 300 milletvekilini belirlemek için sandık başına giderken, seçimin Syriza ile Yeni Demokrasi arasında geçmesi bekleniyor.

19 partinin katıldığı seçimde saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi akşam 19.00'a kadar devam edecek. 25 Ocak'taki erken genel seçime katılım oranı yüzde 63 olurken, bugünkü katılımın daha düşük olacağı tahmin ediliyor.

Seçimlere katılan 19 partiden en az 7'sinin yüzde 3'lük seçim barajını aşarak meclise girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Koalisyonu (Syriza) ile muhafazakar sağ Yeni Demokrasi (ND) Partisi’nin birinci parti olabilmek için yarıştığı seçimde, birinci gelen parti otomatik olarak 50 sandalye kazanacak.

Syriza lideri Aleksis Çipras, partisinin yeniden iktidar olması halinde Avrupalı kreditörlerle imzalanan anlaşmaları yeniden müzakere edeceğini vaat etmişti.

Yeni Demokrasi Partisi lideri Evangelos Meymarakis ise ülkenin kurtarma paketi için yürüttüğü müzakerelerin seçim sonrasında oluşturulacak ve Syriza’nın da içerisinde yer alabileceği geniş katılımlı bir koalisyon hükümeti kapsamında ortak bir heyetle yürütülmesini savunuyor.

Aynı çizgide yer alan Panhelenik Sosyalist Hareket (Pasok) ve Demokratik Sol Parti'den (Dimar) oluşan Demokratik Güçbirliği ve merkez sol To Potami ise Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile bağının her durumda korunmasından yanalar.

Ancak seçimlerde AB’nin aşırı baskıcı ve kemer sıkma politikalarından vazgeçmeyen tutumuna karşı duran partilerin de önemli bir oy ağırlığı var. Yunanistan Komünist Partisi (KKE), aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) ile Syriza'dan ayrılan milletvekillerinin kurduğu Halk Birliği Partisi (Laiki Enotita) gibi partiler ülkenin içerisinde bulunduğu zor durumdan kurtulması için tüm yardım anlaşmalarının iptal edilmesini istiyor. Bu partiler gerekirse ülkenin AB'den ve Euro Bölgesi'nden çıkması gerektiğini de savunuyor.

SYRIZA’NIN BİRİNCİ PARTİ OLMASI BEKLENİYOR

Yunanistan'da bir partinin tek başına iktidar olabilmesi için 300 sandalyeden 151'ini kazanması gerekiyor. Bu da partilerin oyların en az yüzde 40'ını alması gerektiği anlamına geliyor. Seçim yasasına göre, hükümet kurulmasını kolaylaştırmak için birinci partiye oy oranından bağımsız olarak 50 milletvekilliği verilirken, kalan 250 milletvekili siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına göre kademeli olarak dağıtılıyor.

Yapılan son anketlerin büyük kısmı Syriza’nın seçimlerden birinci parti çıkacağını gösterirken, kimi anketlerde ise ND’nin Syriza’yı kıl payı geçeceği sonucu çıkıyor.

Geçtiğimiz gün yayınlanan bir ankete göre de, Syriza yüzde 28,5 oy oranı ile önde giderken, Yeni Demokrasi ise yüzde 26 oy oranı ile ikinci parti olacak.