Yunanistan ve NRW vergi kaçakçılığına karşı ortak mücadele edecek

Yunanistan’da en fazla tepki çeken ülke olan Almanya, vergi kaçakçılığıyla mücadele için ortak çalışma yürütecek.

Yunanistan’da en fazla tepki çeken ülke olan Almanya, vergi kaçakçılığıyla mücadele için ortak çalışma yürütecek. Nordrhein Westfalen (NRW) Eyalet Hükümeti ile Syriza Hükümeti arasında bu amaçla bir anlaşma da imzalandı.

Yunanistan hükümeti ile NRW Eyalet Hükümeti arasında imzalanan anlaşma kapsamında, 50 kadar Yunan vergi denetçisi Almanya’da 4 haftalık bir eğitimden geçecekler. Sonrasında ise bazı Alman vergi denetçileri Yunan makamlarının talebi üzerine Atina’ya giderek teknik destek sunacaklar.

Benzeri bir yardım önerisi daha önce Federal Alman Hükümeti tarafından yapılmış, ancak Atina tarafından reddedilmişti.

NRW Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans tarafından verilen ve İsviçre’de gizli banka hesabı bulunan 10 bini aşkın Yunan vatandaşının isminin olduğu liste Atina’da ‘Borjans Listesi’ olarak biliniyor. Şimdiye kadar bu listede adı geçenlerden en az 15 kişi hakkında Yunan makamlarınca soruşturma açılırken, bu kişilerin doktor, avukat veya din adamı oldukları öğrenildi.

Yunanistan Hükümeti’nin NRW eyaletiyle yaptığı anlaşma sayesinde Atina’nın on binlerce vergi kaçağı hakkında soruşturma açması mümkün olabilecek. Bu kişilerin sahip oldukları gerçek gelir miktarlarını beyan etmeleri veya İsviçre’deki mal varlıklarının kaynağını gösterememeleri durumunda haklarında cezai işlem yapılacak.

Dün Atina’ya gelen NRW Maliye Bakanı Norbert Walter-Borjans, Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Trifon Aleksiadis’ten sonra Başbakan Aleksis Çipras ile bir araya gelmişti. Görüşmelerden sonra ise vergi kaçakçılığıyla mücadelede ortak çalışmayı öngören anlaşma imzalanmıştı.

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında iktidara gelen Aleksis Çipras liderliğindeki Syriza hükümeti, ülkedeki en büyük sorunlardan bir olan vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi en önemli icraatlarından biri olarak programına almıştı.