Zorla yerinden edilenlerin sayısı 110 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), dünyada evlerini terk etmeye zorlanan insanların sayısının 110 milyon ile yeni bir rekor seviyeye ulaştığını belirterek, bunun dünyaya karşı bir “iddianame” olduğunu kaydetti.

Sudan'da nisan ayı ortasında başlayan son çatışmalar, 2022'de Ukrayna savaşı ya da Afganistan’daki insani kriz nedeniyle zaten olağanüstü hale gelen durumu daha da kötüleştirdi.

UNHCR yıllık raporunda ülkelerinden kaçan mültecilerin veya ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalanların toplam sayısının hiç bu kadar yüksek bir düzeye ulaşmadığının altını çizdi.

UNHCR, geçen yılın sonunda 108,4 milyon kişinin yerinden edildiğini veya mülteci durumuna düştüğünü belirtti.

2021'in sonuna göre yerinden edilenlerin sayısı en az 19,1 milyon arttı. Bu da benzeri görülmemiş bir artış olarak değerlendirildi.

Nisan ortasında Sudan'daki rakip gruplar arasındaki çatışmalar, Mayıs ayında toplam mülteci ve iç göçe maruz kalan insan sayısını yaklaşık 110 milyona çıkardı.

UNHCR patronu Filippo Grandi, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Bugün geldiğimiz nokta burasıdır" dedi.

Grandi, "Çatışma, zulüm, ayrımcılık ve şiddet nedeniyle, genellikle küresel ışımanın etkisi başta olmak üzere başka gerekçelerle de karışarak,  kaçan 110 milyon insanımız var" diye kaydetti.

Filippo Grandi, "Bu, dünyamızın durumuna ilişkin bir iddianame" diye ekledi.

2022 yılı sonunda mülteci sayısı 35,3 milyona, iç göçe maruz kalanların sayısı ise 62,5 milyona yükseldi. BM’ye göre ayrıca 5,4 milyon sığınmacı ve uluslararası korumaya ihtiyaç duyan 5,2 milyon kişi daha vardı.

Yüksek Komiser, bu insanların hepsinin "özellikle mülteciler söz konusu olduğunda, hemen hemen her yerde daha düşmanca bir ortamla" karşı karşıya olduğunu gözlemliyor.

Grandi, "Gerçek bir lider olmak, kamuoyunu uluslararası korumayı hak eden insanlar olduğuna ikna etmek demektir" vurgusunda bulundu.

Rapora göre mültecilerin dörtte üçü düşük ve orta gelirli ülkelere kaçıyor.

Yüksek Komiser, göçmen akışıyla daha erken evrelerde ilgilenmek gerektiğini ifade ederken, buna karşın Avrupa, Birleşik Krallık veya Amerika Birleşik Devletleri'nde sığınmacılara kapının “açık kalması” gerektiğini kaydetti.

“Sığınmacılar hapse atılmamalı. İltica talebinde bulunmak suç değildir” diyen Grandi özellikle Londra'nın sığınmacıları Ruanda'ya gönderme planını kınarken, ABD'nin bu alandaki politikasından da endişe duyuyor.

Geçen yıl 38 ülkeden 339 binden fazla mülteci evlerine dönerken, ülke içinde yerinden edilmiş 5.7 milyon insan evlerine dönebildi. En çok mülteci barındıran ülkeler  Türkiye (3,6 milyon), İran (3,4 milyon), Kolombiya (2,5 milyon), Almanya (2,1 milyon) ve Pakistan (1,7 milyon) oldu.