1 Eylül için buluştular: İmralı tecridi hemen kaldırılmalı!

İstanbul'da düzenlenen 1 Eylül açıklamasında İmralı tecridi ve savaş politikaları protesto edildi, ortak mücadeleyi büyütme mesajı verildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisi, Mayısta Yaşam Kooperatifi 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne dair ortak açıklama yaptı. Beyoğlu ilçesinde bulunan Hacıahmet Parkı’nda halk buluşması gerçekleştirdi. “1 Eylül Dünya Barış Günü’ne giderken savaşa karşı barışı ve özgürlüğü savunuyoruz” pankartının açıldığı buluşmaya, DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, Celal Fırat, DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, Komünist Köz’ün yanı sıra halktan çok sayıda kişi katıldı.

'İLK YAPILMASI GEREKEN İMRALI TECRİDİNİN KALDIRILMASI'

Eylemde konuşan Murat Kalmaz, yüz yıldır Kurdistan’da kirli bir savaş yürütüldüğünü ve Kürt halkının buna karşı büyük bir direniş sergilediğini söyledi. Kalmaz, “Kimse Kürt halkının iradesini kıramaz. Bizi yok etme planları yapanlara şunu söylemek istiyorum. Siz yok olacaksınız. AKP-MHP faşizmi yok olacak. Çünkü biz haklıyız, biz hakikati savunuyoruz bu yüzden başaracağız” dedi.
Türkiye halklarının kalıcı bir barışa ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kalmaz, “Barışın çizgisi, yol yönteminin tecrit politikalarının kaldırılmasıdır. Öncelikle İmralı tecridinin kaldırılması gerekiyor. Kürt halkına yönelik tecrit ve baskı politikaları sürdüğü müddetçe kimse bu ülkede barıştan söz edemez. Barışı inşa etmek isteyenler öncelikle Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kaldırsınlar. Yeniden bir müzakere süreci başlatılmalı ve Öcalan bir irade olarak tanınmalıdır. Bundan sonra artık savaş değil barışı konuşacağımız günler gelsin” diye ifade etti.

 Milletvekili Celal Fırat, “Herkes rahatça  anadilin konuşmalı, inandığı şekilde inancını yaşamalı. Yarın 1 Eylül Dünya Barış Günü gönül istedi ki bu topraklarda gerçekten sevgi egemen olsun. Coğrafyamıza bakıyorum her yerde savaş nidaları atılıyor, neredeyse her gün insan katlediliyor. Herkesin elini vicdanına koymalı ve ülkemizi nasıl daha güzel günlere taşıyacağımıza dair düşünmeli” diye belirtti.

Özgül Saki, televizyonlarda savaş haberi dışında başka bir gündemin olmadığını belirterek şunları söyledi: “Ukrayna-Rusya’da savaş var, İsrail ve Filistin savaşı devam ediyor. Ama bu savaşların hiçbirini halklar istemiyor. Bu savaşı halkların üstüne çöreklenmiş bir avuç egemen, emperyalistler bu savaşları istiyorlar. Bu anlamda barış basit bir sözcük değil bizim için. Barış eşit, özgür bir yaşam için mücadele demektir. Bu yüzden barış mücadelesi kolay değildir bunun için önce savaşları durdurmak gerekiyor. AKP-MHP iktidarına senin Somali'de, Güney Kürdistan’da ne işin demek gerekiyor, orada askeri üstü ne yapacaksın diye sormamız gerekiyor. Biz bunları sormaya devam edeceğiz. Bütün askeri üslerin kapatılması, bütün sınır dışı operasyonlara son bulmasını istiyoruz. Katledilen Kürt kadın gazetecilerin suikastla öldürülmesine karşı mücadelemizi yükselteceğiz.”  

'CEVABIMIZ MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK OLACAK'

Son olarak söz alan Komünist Közden İsmail Gürler ise halklara savaş açmış iktidarların yanı sıra Hacıahmet’te, Okmeydanı'nda ve Gazi'de özel savaş politikalarıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Özel savaş yöntemleriyle Kürt halkının ana dilini konuşmasının engellenmek istendiğini belirten Gürler, “Bunlara vereceğimiz en güzel cevap ise bizi tekleştirmeye çalışan iktidara karşı daha fazla bir araya gelmek, daha fazla mücadeleyi büyütmek olacak” dedi.
Etkinlik konuşmaların ardından halay ve zılgıtlarla son buldu.