1 Mayıs'ta emekçilere polis saldırısı ve gözaltı-YENİLENDİ

Sembolik kutlamak için Taksim'e gitmek isteyen emekçilere polis saldırdı. Çok sayıda kişi gözaltında. Polis devrimci gençleri de işkenceyle gözaltına aldı.

Koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl 1 Mayıs'ı kitlesel kutlamak yerine her yerde kutlama kararı alan DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, bugün de Taksim Anıtı önünde sembolik kutlama yapmak istedi.
Fakat Taksim Meydanı’nda yapılmak istenen sembolik kutlama öncesinde DİSK’in Beşiktaş’ta bulunan merkez binası polis ablukasına alındı.

POLİS SENDİKACILARA SALDIRDI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve konfederasyona bağlı sendika yöneticileri hazırlanan 1 Mayıs çelengi arkasında binadan çıktı. Ancak Çerkezoğlu ve sendika yöneticilerinin önü polislerce kesildi. Yapılan görüşmelere rağmen sendikacıların Taksim'e yürümelerine engel olunacağı ifade edildi. Sendikacılar engellemeye rağmen Taksim'e doğru yürümeye başlayınca polis saldırdı.

GÖZALTINDAKİLER

Yapılan müdahalede hazırlanan çelenk polisler tarafından parçalanırken, DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ile birlikte şu isimler gözaltına alındı:
"Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan, Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Dev-Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, Dev-Sağlık Genel Başkanı Erdoğan Demir, Gıda-İş Genel Sekreteri Olcay Ozak, Birleşik-Metal İş Yönetim Kurulu üyesi Seyfettin Gülengün, Tekstil Sen İstanbul Şube Başkanı Asalettin Aslan, DİSK Uzmanı Faruk Işık, Sosyal-İş Uzmanı Cemal Bilgin, Birleşik-Metal İş yöneticisi Muhammet Yurtsever, Halkevleri Genel Sekreteri Özge Ozan, Halkevleri üyesi Ersin Kiriş, TİP Milletvekili Barış Atay’ın danışmanı Polat Deniş Gülşen."
Taksim Meydanı’na çıkmaları engellenip, gözaltına alınan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve diğer sendikacılar emniyete götürüldü.

BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Turan Aydoğan ve Ali Şeker’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin DİSK Genel Merkez binasındaki bekleyişi ise sürüyor.

İNŞAAT İŞÇİLERİ DE GÖZALTINDA

Yine Osmanbey’den “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açarak yürüyüşe geçen Mücadele Birliği üyeleri Gamze Nihal İyidoğan ve Sena Şat ile Önsöz TV muhabiri Ekin Su Aktaş, kısa süre sonra polisin saldırısıyla gözaltına alındı.
Kadıköy’de yasağa rağmen sokağa çıkarak, 1 Mayıs taleplerini haykıran İnşaat İşçileri Sendikası ve Umut Sen üyesi 10 kişi de polis saldırısına uğradı ve gözaltına alındı.

DEVRİMCİ GENÇLERE SALDIRI VE İŞKENCE

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) , Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) , Mücadele Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, Devrimci Parti ve Dev-Güç üyeleri Mecidiyeköy Cevahir Alışveriş Merkezi’nin bulunduğu noktadan Taksim'e yürümeye çalıştı. “Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî Yek Gulan” sloganları eşliğinde "Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın sosyalizm” yazılı pankart açıp yürüyen 10 kişilik gruba polis saldırdı. Birbirine kenetlenen gençleri yere yatırıp darp eden polis, basın mensuplarının görüntü çekmesini de engelledi. Ters kelepçe yapılıp, yerlerde sürüklenen 10 kişilik grup gözaltına alınıp İstanbul Vatan Emniyet’te götürüldü.