Susma, suça ortak olma. Ölüyorlar!

İstanbul, Ankara ve İzmir'de hasta tutsakların ölüme sürüklendiğine dikkat çekildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsak Mehmet Emin Özkan'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla Konak Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Eylemde “Susma, suça ortak olma. Ölüyorlar” ve “Ağır hasta mahpuslar ölüyor. Susma” pankartları açıldı.
Açıklamayı okuyan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Çiçek, Mehmet Emin Özkan’ın 1996 yılında iki itirafçının beyanları sonrası tutuklandığını söyledi ve şunları anlattı:
"1996 yılından bu yana, 25 yıl,  cezaevinde olan Mehmet Emin Özkan 84 yaşında olup kronik kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak sorunları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma ve görme eksikliği, hafıza kaybı gibi hastalıkları mevcuttur. Yine hastalıkları ve yaşı nedeniyle yeme, içme, banyo gibi temel ihtiyaçlarını giderememektedir. Tutukluluğundan bu yana 5 kez kalp krizi geçirmiş, 4 kez anjiyo olmuştur." 2015 yılında yüzde 87 engelli raporu almasına rağmen, infaz erteleme başvurusuna bir dönüş yapılmadığını belirten Çiçek, "Özkan, bir an önce tahliye edilmelidir ki hijyen ve sağlıklı koşullarda, elleri yatağa kelepçelenmeden, kendisine refakat edilerek tedavisini olabilsin. Çocuklarını ve torunlarını görebilsin" dedi.


ANKARA


Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği eylemlerinin 369’uncu haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi. İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde bulunan ve haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olan hasta tutsak Ramazan Durmaz’ın durumuna değindi.
Durmaz’ın tek başına yaşamını devam ettiremeyeceğini aktaran Çevirmen, “Haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda olması nedeniyle bir an önce infazı ertelenmeli ve ailesine yakın bir hastanede böbrek naklinin yapılarak tedavisine dışarıda daha sağlıklı koşullarda devam etmesi sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Çevirmen, 2009 yılında Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan toplumsal olaylar esnasında başına isabet eden gaz fişeğinden dolayı ağır yaralanan Durmaz’ın kafatasının açıldığını belirtti. Çevirmen “Ramazan Durmaz, Dicle Üniversitesinde öğrenci olduğu için tedavisine Diyarbakır’da devam edilirken, 2010 yılında gözaltına alınmış ve tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve hakkında açılan davada 17 yıl ceza verilmiştir” dedi.
Cezaevine girdikten sonra yaşadığı rahatsızlık sonucu her iki böbreği de iflas ettiğini kaydeden Çevirmen, acilen infazının ertelenmesi gerektiğine vurgu yaptı.


İSTANBUL

 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 497. gerçekleştirdi. Dernek binasında yapılan bu haftaki eylemde, Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde "Bu hafta ölüm haberimi alabilirsiniz" diyen 73 yaşındaki hasta tutsak Abdulhalim Kırtay'ın durumuna dikkat çekildi.
Komisyonu üyesi Hatice Onaran, hasta tutsakların hastaneye sevkleri sırasında yaşanan sağlık hak ihlallerini sıralayarak, Kırtay'ın durumuna değindi. 29 yıllık tutsak olan Kırtay'ın ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık ve hemoroit hastası olduğunu aktaran Onaran, "Bu hastalıklara bağlı rahatsızlıkları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumdadır. Kişisel bakımını, diğer mahpusların yardımı ile yapabilmektedir. Ailesi ve mahpus arkadaşlarının yoğun girişimleri sayesinde sağlık sorunları gündeme gelebilmiştir” dedi.
Kırtay’ın hastalıklarının giderek ağırlaştığını belirten Onaran, şunları söyledi: “Kırtay, 20 gün önce ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ‘İki gündür hücredeyim. Çok hastayım. Bana çok baskı kuruyorlar. Bu haftaya ölüm haberimi alabilirsiniz. Hazırlıklı olun’ demiştir. Son olarak prostat enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan Kırtay, İzmir Menemen Devlet Hastanesi'nde tedavi görmüş, hapishane idaresi, ailesine durumunun ağır olduğu bildirmiş ve refakatçi istenmiş olmasına rağmen, refakatçi hastaneye kabul edilmediği gibi Kırtay tedavi gördüğü 4 gün boyunca elleri kelepçeli olarak yatırılmış, kötü muameleye maruz bırakılmıştır."
Onaran, hasta tutsaklar başta olmak üzere yaşlı, engelli, çocuk, çocuklu kadın tutsakların serbest bırakılması gerektiğini söyledi.