Çocuklara İdlib baskısı: Devlet okullarda para topluyor!

Türk devleti bir yandan Türkiye'de bulunan Suriyeli göçmenleri otobüslere bindirip silah zoruyla Yunanistan sınırına yığarken, diğer yandan da okullarda, "İdlib'li göçmenlere yardım" adı altında öğrencilerden para topluyor.

İstanbul’da bulunan birçok ilk ve orta okul öğretim kurumlarına Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Din Öğretim Şubeleri’nin yazı göndererek İdlib için para toplatıldığı öğrenildi. 

Suriyeli göçmenleri her alanda kullanmaya devam eden Türk devleti "İdlib'ten sınırımıza yığılan bir milyon mülteci var"  iddiasında bulunurken, İdlib'li çete ailelerinin büyük kısmı etnik temizlik operasyonu kapsamında Efrîn, Cerablûs, Bab, Ezaz, Serêkaniyê ve Girê Spî'ye nakledilmeye devam ediyor. Bununla birlikte sınırdan Türkiye tarafına geçişlere izin verilmiyor. Diğer bir ifadeyle İdlib'ten Türkiye'ye mülteci geçişine izin vermilmiyor. 

Ancak Ankara rejimi mültecileri, para toplamak için de kullanıyor. Bu kez hedefinde çocuklar var. Okul Aile Birliği’nin aldığı kapalı toplantılarda her öğrenciye birer zarf veriliyor. Her sınıfa ait Whatsapp grubunda da yazı ailelerin görmeleri için paylaşılıyor. Pazar yardımı yapmayan öğrenciler ise sık sık uyarılıyor.

NİYE PARA TOPLANIYOR, NEREYE GİDİYOR?

Bağcılar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yılmaz imzalı yazıda, Suriyeli mülteciler gerekçe gösterilerek, “Bir aradayız İdlib yanındayız” diye başlattıkları kampanya için öğrencilerden para isteniyor. Yazıda, para toplamak için okulda bir komisyon kurulduğu belirtiliyor. Paranın nasıl kullanıldığı, ne kadar toplandığı ve nereye gittiği konusunda şeffaflık yok. Ayrıca “gönüllülük” adı altında çocuklar ve aileler üzerine nasıl bir baskı oluşturulduğuna da açıklık geterilmiyor.

MİT’İN PARAVANI İHH 

Daha önce de bir çok basında yer alan haberlere ilişkin İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsanı Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Korkmaz, İHH’yı anlamanın yolunun yardım götürdükleri insanlarla görüşmek olacağını söylemişti. İHH’ın özellikle DAİŞ ve El Nusra başta olmak üzere çetelerle olan yakın ilişkisi yardımların adresine de işaret ediyor. Suriye iç savaşının ilk yıllarından itibaren, İHH’nin DAİŞ çeteleri ile yoğun teması var. Ocak 2014’te Fransız Le Monde gazetesinde yayınlanan bir haberde İngiliz vatandaşı iki “cihatçı”, “İHH ile bağlantıdaydık. Bizi bir ambulans için Suriye’ye geçirmeleri gerekiyordu ama olmadı” diyordu.

Bundan kısa bir süre önce, Ocak ayında, Libya’nın doğusunda hakim olan Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmed El Mismari, İHH için MİT’in paravanı diyerek, bu organizasyonun Libya’daki çeteleri de desteklediğini belirtmişti. Mismari, Berlin konferansı öncesi yaptığı açıklamada, “MİT paravanı olan Türk STK'ları Türkiye'nin Libya operasyonlarını destekliyor. Suriye'de El Kaide'ye desteği kanıtlanmış olan ve cihatçılara silah, lojistik destek ve tıbbi yardım sağlayan İHH, bunların başında geliyor" demişti.