İÜ’de saldıranlara değil, saldırıya uğrayan öğrenciye ceza

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Yıldız Can Maskan, hem ülkücü faşistler tarafından saldırıya uğradı hem de okuldan uzaklaştırıldı.

İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) ilerici, muhalif öğrencilere yönelik baskı bitmek bilmiyor. Ülkücü-polis-özel güvenlikçi üçlüsü tarafından sürekli hedef alınan öğrencilerin eğitim hakları keyfi bir biçimde engelleniyor. Bu öğrencilerden biri olan Devrimci Gençlik Birliği Üyesi, 22 yaşındaki Yıldız Can Maskan, hem saldırıya uğradı hem de okuldan 1 hafta uzaklaştırılan oldu. 

'BİRÇOK ÖĞRENCİ SALDIRILARDAN DOLAYI OKULA GİDEMİYOR'

ANF'ye konuşan Maskan, özellikle 2018 yılının başından bu yana polis ve özel güvenlikçilerin yönlendirmesiyle muhalif öğrencilere yönelik taciz ve saldırıların arttığını, bu nedenle birçok öğrencinin okula gidemez hale geldiğine dikkat çekti. Kendisinin de hedef gösterilen öğrencilerden biri olduğunu ifade eden Maskan, en son 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kampüste bildiri dağıtırken, daha önce de kendisini defalarca tehdit etmiş 8 kişilik bir ülkücü grubun saldırısına uğradığını söyledi. 

‘SALDIRGANLAR DEĞİL, BİZ GÖZALTINA ALINMAK İSTENDİK’

Maskan, yaşananları şöyle anlattı: “Dağıtım sonrası bir arkadaşımla çay içmek için bahçeye çıktık ve banka oturmamızla etrafımızın sarılması bir oldu. Faşist grup yanımıza gelip cinsiyetçi küfür ve hakaretler etmeye başladı. Kendimi savunduğumda ise suratıma yanan sigarayı fırlattılar. Büyük bir bağırış çağırış vardı ama ne hikmetse okulda attığımız her adımı takip eden sivil polisler yoktu! Ne zaman elimdeki kaynar çayı bana sürekli hakaret eden ülkücülerden birisinin yüzüne fırlattım, o zaman polisler ve özel güvenlikçiler birden bahçede belirdiler. Saldırgan gruba değil bana ve yanımdaki arkadaşa müdahale ettiler. Bizi darp edip gözaltına almaya çalıştılar.”

‘CAN GÜVENLİĞİM KALMADI!'

Olay sonrası kendisini taciz eden grup hakkında dekanlığa şikayet dilekçesi vermeye giderken de saldırıya uğradığını belirten Maskan, önünü kesen ülkücüler tarafından darp edilmek istendiğini anlattı. Maskan, saldırı esnasında yanında olan arkadaşından hakkında bilgi almak isteyen Özel Güvenlik Amiri Kenan Arslan’ın ise, “O çay atana söyle, başı büyük belada, bu işten kurtulamaz” şeklinde tehditler savurduğuna dikkat çekti. 

Basın açıklaması yapıp, kampüsün kantininde saldırganları teşhir eden Maskan, ardı kesilmeyen tehditler nedeniyle bir süre okula gidemedi. Sistematik hale gelen bu tacizlere rağmen dekanlığın kendisi hakkında soruşturma açtığını belirten Maskan, Şubat 2019’da 1 hafta okuldan uzaklaştırma cezası aldığını aktardı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne başvuran ve ülkücü faşistler Bilgehan Çam, Ferdal Arda Güçtekin ve onları kollayan sivil polisler ile özel güvenlikçiler hakkında suç duyurusunda bulunan Maskan, can güvenliğinin kalmadığını vurguladı. Yıldız Can Maskan, başına gelebilecek her türlü olumsuz olaydan faşist grup, polis ve özel güvenlikçiler başta olmak üzere, saldırganları aklayan okul yönetiminin de sorumlu olacağını kaydetti.