İHD: Cezaevlerinde yaşanacaklardan devlet sorumlu

İHD üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekti, "Ölüme terk edildiler" dedi. İHD, "Olumsuzluktan devlet sorumludur" uyarısını yaptı.

İstanbul ve İzmir'de yaptıkları açıklamalarla durumlarına dikkat çektikleri hasta tutukluların serbest bırakılmaları için hükümete seslendi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyeleri, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdikleri “F Oturumu” eylemini bu hafta da sürdürdü. 423’ücüncü haftasına ulaşan eylem, salgın nedeniyle yine komisyonun sosyal medya hesapları üzerinden yapıldı. Bu haftaki açıklamada, Samsun Bafra T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ağır hasta Engin Aydınalp’ın durumuna dikkat çekildi.
Açıklamayı yapan Komisyon üyesi Mehmet Acettin, birçok cezaevinde tutsakların salgına yakalandığı ve yaşamını yitirdiğini söyledi, "Ölüme terk edildiler" dedi. Engin Aydınalp’ın durumunun ağırlaştığını vurgulayan Acettin, açıklamasını başta hasta tutsaklar olmak üzere yaşlı, engelli, çocuklu ve hamile kadınların ve çocukların derhal serbest kalması gerektiğini belirtti.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyeleri ise hasta tutsak Abdulkadir Aksu’nun durumuna dikkat çekti. Komisyon, basın açıklamasını salgın nedeniyle bu hafta yine yazılı olarak yaptı.
Açıklamada, koğuşlarındaki hijyen ortamı ve koğuş kapasitesinin üstüne kalma durumundan kaynaklı bireysel korunma alanlarının sağlanması sorun olduğu için hasta tutsakların virüse yakalanma ihtimalini arttığı belirtildi. Kırıklar 1 No’lu  F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutsak Abdülkadir Aksu'nun (58) durumuna değinilen açıklamada, "Herhangi bir olumsuzluktan devlet sorumludur. Hasta tutuklular serbest bırakılsın" uyarısı yapıldı.