İran yönetiminde koronavirüs krizi

İran'da koronavirüs ölümleri devam ederken, piyasaya sürülen sahte alkolden ölenlerin sayısı da 100'ü geçti. Cumhurbaşkanı ile Devrim Muhafızları da birbirini suçlamaya başladı.

Çin'de ortaya çıkıp dünya geneline yayılan koronavirüs salgınından ötürü İran’daki ölümler her geçen gün artıyor.

İran Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından dün yapılan açıklamaya göre, İran genelinde salgından ölenlerin sayısı 13 Mart verileri itibarıyla 513 kişi oldu. 11364 kişinin ise salgına yakalandığı belirtiliyor.

Salgın tedavisi adıyla piyasaya sürülen sahte alkolde can almaya devam ediyor

İran’da alınan tedbirler arasında 17 eyalette giriş  çıkışların yasaklanması da var. İlaçlara ilişkin yapılan açıklamaların ardından fırsatçılar tarafından Metanol adındaki 'metilalkol' piyasaya sürüldü. Piyasaya sürülen sahte Metanol da İran’ın birçok eyaletinde can aldı; şu ana kadar ölenlerin sayısı 126 kişi oldu. Piyasaya sürülen sahte alkolden ölenlerde 47 kişi ile Ahvaz başı çekti. Piyasaya sürülen sahte alkolden ölenlerin sayıları ve öldükleri şehirler şöyle: "Ahvaz 47, Kerec 11, Mazenderan 12, Sine 6, Kirmaşan 2, Erdebil 5, Tahran 13, Hamedan 4, Fars 23, Erak 3 kişi."

BİRBİRLERİNİ SUÇLADILAR

İran’da Şubat ayı sonlarından itibaren açıklanan ve şimdiye kadar resmi rakamlara göre 500'ÜN üzerinde kişinin öldüğü koronavirüs salgınından ötürü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Devrim Muhafızları Yönetimi birbirini suçlamaya başladı.

İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, verdiği bir fetva ile Devrim Muhafızlarının koronavirüs ile mücadelede sorumluğu üstlenmesi ve onunla mücadele merkezinin Devrim Muhafızlarının yetki alanında oluşturulması gerektiği şeklinde bir açıklama yaptı. Hamaney'in açıklamasından sonra Devrim Muhafızları tarafından koronavirüs ile mücadele için bir komite oluşturuldu. Oluşturulan Komitede İran Cumhurbaşkanı olmasına rağmen Hasan Ruhani yer almadı. Devrim Muhafızlarına yakın basın yaygın organlarında yer alan açıklamalarda, Ruhani'nin koronavirüs ile yeterli düzeyde mücadele etmediği, salgının kontrol altına alınamadığı suçlamaları yapıldı. Bu açıklamalar üzerine Ruhani yaklaşık bir haftadan sonra bugün sabah saatlerinde bazı televizyon kanallarına çıkarak Devrim Muhafızlarına yakın basın yayın organlarında yapılan suçlamalara tepki gösterdi. Ruhani, "Vicdanlı ve insaflı olunmalı" dedi.