İSİG: Nisan ayında 220 iş cinayeti gerçekleşti

İstanbul İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSİG) Nisan ayında en az 220 işçinin iş cinayeti kurbanı olduğunu açıkladı.

İSİG Meclisi tarafından yayınlanan Nisan ayı iş cinayetleri raporuna göre, Covid-19 salgınına rağmen yüzlerce işçi hayatını kaybetti.

“Çarklar dönüyor işçiler ölüyor” başlıklı rapora göre bir ay içerisinde en az 220 işçi iş cinayetlerinin kurbanı oldu.

İSİG, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren başta sağlık emekçileri olmak üzere, evden çalışanlar dahil faal işçilerin ölümlerini iş cinayeti olarak değerlendirdi.

Raporda, koronavirüsün iş kazası, meslek hastalığı olduğuna dikkat çekerken, “Nisan ayında tespit edebildiğimiz Covid-19 nedenli en az 103 işçi yaşamını yitirdi. Daha fazla kaybettiğimiz arkadaşımız olabilir ancak bilgilere ulaşmak çok zor” denildi.

Türkiye’de 60 yaş altında Covid-19 kaynaklı birçok işçi ölümü yaşandığına dikkat çeken İSİG, “Nisan ayında büyük işyerlerinde birden fazla işçinin hastalanması, salgının yayılmasına yol açtığı halde hala işyerlerinde çalışmanın durdurulmaması Türkiye işçi sınıfının sağlığını göz göre göre tehlikeye atmış; ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ söyleminin tersine pandemi sürecinin sınıfsal boyutunu açık olarak ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

Raporda yılın başından buyana en az 580 işçinin hayatını kaybettiği vurgulandı: “Ocak ayında en az 114 işçi, Şubat ayında en az 133 işçi, Mart ayında en az 113 işçi ve Nisan ayında en az 220 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk dört ayında iş cinayetlerinde en az 580 işçi arkadaşımızı kaybettik.”

Aynı raporun detaylarına göre Nisan ayında hayatını kaybeden 220 emekçinin 176’sı ücretli (işçi ve memur), 54’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 14’ü kadın işçi, 206’sı erkek işçi. Bunlardan 4’ü çocuk, 8’i göçmen/mülteci, sadece 16’sı sendikalı.

Raporda iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına da yer verildi. Buna göre İstanbul 66 ölümle birinci sırada yer alırken, bu kenti 11 ölümle Kocaeli ve 10 ölümle İzmir takip ediyor.