Özsoy: AK’nin Türkiye’ye yaptırım arayışı var

Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım arayışında olduğunu söyleyen HDP Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, olumlu herhangi bir adım atılmadığı takdirde Avrupa Konseyi üyeliğinin tartışmaya açılabileceğini bildirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rik Daems’in Türkiye ziyaretine ilişkin ANF’ye konuştu.

Başkanın Türkiye ziyaretinin üç temel gündemli olduğunu söyleyen Özsoy, ziyaretin ocak ayından beri planlandığını belirtti. Türkiye’ye yaptırım arayışlarının olduğunu kaydeden Özsoy, önümüzdeki günlerde Türkiye’nin adım atmaması halinde Avrupa Konseyi üyeliğinin de sorgulanacağını belirtti.

Türkiye ile Avrupa Konseyi arasında uzun dönemdir devam eden gerilimli konuların söz konusu olduğunu söyleyen Özsoy, Türkiye’nin 2017 yılında Avrupa Konseyi’nin izleme sürecine tekrar dahil edildiğini hatırlattı. Bu tarihten itibaren bu yana insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda olumlu adımdan ziyade her geçen gün daha da kötüye giden bir süreç söz konusu olduğun belirten Özsoy, AKPM Başkanı Rik Daems’in Türkiye ziyareti ilgili olarak şunları söyledi:

“AKPM Başkanı Rik Daems de bu meseleleri Türkiye’de hem yetkililerle hem de parlamenterlerle görüşmek üzere geldi. Ocak ayından beri planlanmaya çalışılan bir ziyaretti. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme, HDP’nin kapatılma davası, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi gibi konular gündemdeyken zamanlaması denk düştü. Ziyaret üç temel gündemi var; Bunlardan ilki, başta Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş olmak üzere İnsan Hakları Mahkemesi’nin Türkiye tarafından uygulanmayan kararları, Avrupa Konseyi’nin izleme sürecinin raporlarında belirtilen çok sayıda konu var ve Türkiye bir şekilde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmiyor.

İkinci konu başlığı, HDP’nin kapatılma davası ile iyice doruğa çıkan demokratik muhalefet üzerindeki baskılar. Üçüncüsü de 19 Mart’ta Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiğini ilan etmesiydi ki bu hem bütün Avrupa’daki bütün siyasetçilerin ama özellikle kadın siyasetçilerin çok önemsediği bir konu. Bu konuda bizim eş başkanlarımızı ziyaret etti. MHP hariç diğer siyasi partilerin başkan ve yetkilileriyle de görüşüldü. Avrupa Konseyi’nde son birkaç yıldır Türkiye’ye dair tartışmaları aktardı ve Türkiye’nin adım atmasını talep eden bir ziyaret oldu.”

‘AK ÜYELİĞİ TARTIŞMA KONUSU OLABİLİR’

AKPM’nin Türk hükümetinin baskı politikalarının karşısında olduğunu açık şekilde söylediğini ifade eden Özsoy “Kesinlikle bu baskı politikalarını tasvip etmiyorlar, doğru bulmuyorlar. Avrupa Konseyi’nde Türkiye’ye dair sayısız karar var. Yaptırım uygulama konusunda belli arayışları var” dedi.

Önümüzdeki dönem söz konusu yaptırım araçlarının kullanılıp kullanılmadığını göreceklerini belirten Özsoy devamla şu değerlendirmelerde bulundu: “Şu an Avrupa Konseyi’nin değişik siyasi grupları, eğer Türkiye mahkeme kararlarımıza uymuyorsa, Avrupa Konseyi’nin değişik organlarının (CPT, AKPM, Venedik Komisyonu, Yerel Yönetimler Komitesi) aldığı kararlara uymuyorsa ‘neden hala konsey üyesisiniz’ gibi sorular sormaya başladı. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde Türkiye tarafından bazı adımlar atılmazsa muhtemelen Türkiye’nin üyeliğini tartışma konusu olabilir.”