Şam hükümeti: Türkiye geri çekilmeyi kabul etmeden masaya oturmayız

Beşar Esad'ın danışmanlarından Buseyna Şaban, “Türkiye, geri çekilme şartını kabul etmeden masaya oturmayız” dedi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, Ankara-Şam ilişkilerine yönelik açıklamalar yaptı.  Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 Eylül'deki konuşmasından sonra yapılan açıklamada Şaban, Türkiye yetkililerinin “Suriye ile yakınlaşma” konusunu kendi çıkarları için kullanmaya çalıştığını söyledi.

Buseyna Şaban, "Bugün Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısının kıymetli, değerli ve zengin bir parçası olan topraklarımızın bir kısmını işgal ediyor ve tehlikeli bir Türkleştirme süreci yürütüyor" dedi. Türkiye ile müzakerelerin, Suriye topraklarından çekilme ilkesinin uygulanmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Şaban, Ankara'nın “normalleşme” sürecinden bahsederken “yanıltıcı davrandığını” belirtti.

Londra’da yayın yapan El Arab gazetesine göre, Buseyna Şaban şunları dile getirdi.

“Erdoğan, Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Suriye ile yakınlaşma arzusundan bahsettiği açıklamalarda bulunduğunda bu seçimi kazanma amaçlıydı, ancak sundukları hiçbir şey yoktu. Sahada yaptıklarını sürdürmek, topraklarımızı işgal etmek, ortalığı kasıp kavurmak, Kürtlere saldırmak istiyorlar.

Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilme şartını kabul etmesi gerektiğini bildirdik. Hemen çekilmeleri gerektiğini söylemedik ancak bu ilkeyi kabul etmek istemiyorlarsa masaya oturmayacağız.”