Riha’da Kürtçe düşmanlığı protesto edildi

Faşist Türk devletinin Kürtçeye ve Kürt dil kurumlarına dönük saldırıların protesto edildiği Riha’da açıklamayı yapan DBP İl Yöneticisi Osman İzgör, "Kürtçe konuşarak saldırılara cevap vereceğiz” vurgusunda bulundu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Riha il örgütleri, Amed’de Kürt dil kurumlarına yönelik gerçekleşen baskınlar ile eğitmenlerinin gözaltına alınmasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda yapılan açıklamaya DEM Parti Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, Curnê Reş Belediye Eşbaşkanı Garip Yeşil, Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda kişi katıldı. "Her dem Kurdî her der Kurdî" pankartı açılırken "DEM dema Kurdî ye", "Kurdî nasnameya me ye" yazılı dövizler taşındı. 

DBP Yöneticisi Osman İzgör, Kürt dili ve kültürüne yönelik artan baskıların toplumu kutuplaştırırken ırkçılığı da derinleştirdiğine işaret ederek, “Kürtler üzerinden bir asimilasyon politikası güdülmektedir" dedi.

Devletin yüzyıllardır Kurdistan coğrafyasında uyguladığı faşizmin en çarpıcı örneğinin Kürtçeyi yasaklamak olduğunu dile getiren İzgör, "Dil üzerinden kültürümüzü ve geleneklerimizi yok sayan bu zihniyete asla yabancılaşmadık. Bu faşist zihniyetin kendisini var etmesinin en büyük yolu, Kürt düşmanlığıdır” diye konuştu.

Anadilin en temel insan haklarından biri olduğunu belirten İzgör, "Yaşamın her alanını anadilimizle yeniden örmeye devam edecek; Kürtçe üzerinden yapılan ırkçı söylem ve eylemlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Her türlü yasak, baskı ve inkara rağmen kendisini bugüne kadar var eden Kürtçe ve lehçelerine karşı bugüne kadar gelmiş geçmiş tüm iktidarların asimilasyon politikaları ise birbirini takip etti.  Kürt halkı bu asimilasyon politikalarına karşı her seferinde daha da güçlü şekilde anadilini var etmiştir" vurgusunda bulundu. 

Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar da her yerde Kürtçe konuşarak saldırılara cevap vereceklerini belirterek, herkesi anadiline sahip çıkmaya çağırdı. 

Açıklamada "Bê ziman jiyan nabe", "Bijî îradeya gelê Kurd" sloganları atıldı.