Gazeteci İrfan Uçar’a dava

Gazeteci İrfan Uçar hakkında mesleki faaliyetleri bahane edilerek dava açıldı.

GAZETECİYE DAVA

Gazeteci İrfan Uçar hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Dîlok'un Islahiye ilçesine bağlı Kerkût kırsal mahallesinde 6 Aralık 2023 tarihinde yapılan ev baskınıyla gözaltına alınan Uçar, adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Antep'teki Cumhuriyet Başsavcılığı, Uçar hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianame Antep'teki 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede mesleki faaliyetleri suç sayılan Uçar’ın yaptığı haberler ve katıldığı programlar ile sanal medya hesabında yaptığı paylaşımlar suçlama konusu yapıldı. Yine Gazeteci ve Yazar Cengiz Kapmaz’ın 2011 yılında İstanbul’da evine yapılan baskında el konulan dijital materyallerdeki yazılarda Uçar’ın isminin geçmesi suç delili olarak gösterildi. Uçar’ın, Gazeteci-Yazar Musa Anter (Apê Musa) ve 24 yıl önce Wan’da katledilen Özgür Gündem gazetesi ile Özgür Halk dergisi dağıtımcısı Adnan Işık ile ilgili hazırladığı röportajlar da suç olarak gösterildi.

Hakkında hazırlanan iddianameyi ilişkin konuşan Uçar, gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı yargılandığını belirterek, şöyle dedi:

“İstanbul’da mahkemeler yıllarca bilgi ve belge bulamadı. Dolayısıyla yetkisizlik kararı vererek davayı Antep’e gönderdi. Dosya Antep’e geldikten sonra ev baskınıyla yeniden gözaltına alındım ve hakkımda dava açıldı. 15 yıl sonra delillerin turşusunu kurarak dava açmaya karar verdiler. Delil denilen şeyler ise suç değil. Ama maalesef sözde delillerle dava açıldı. Haber kaynakları ile yapılan görüşmeyi geçtim gazetecinin gazeteci ile yaptığı görüşme bile suçlanmaya çalışılıyor. Yani bir gazetecinin gazeteci arkadaşını arayıp bilgi alması suç olarak görülüyor."

Uçar'ın yargılandığı davanın ilk duruşması 9 Ocak 2025’te Antep'teki 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.