AB vekili: Kimyasal silah kullanımı savaş suçudur

Sol Parti Avrupa Parlamenteri Malin Björk, Türk devletinin Güney Kürdistan'da kullandığı kimyasal silahlara ilişkin Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’ne yazılı soru önergesi sundu.

İsveç Sol Parti'nin Avrupa Parlamenteri Malin Björk, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’ne, (EEAS) Türk devletinin Güney Kürdistan'da kullandığı kimyasal silahlara ilişkin yazılı soru önergesi sundu.

Türkiye'nin 24 Nisan'da Güney Kürdistan'a yönelik saldırılara yeniden başladığını hatırlatan Björk, verdiği soru önergesinde Türk devletinin işlediği savaş suçlarına ilişkin şu noktalara dikkat çekti: "Türkiye'nin hala devam eden saldırılarda kimyasal silahlar kullandığı söyleniyor. Kimyasal silah kullanımı bir savaş suçudur, uluslararası hukuku ihlal eder ve bir kitle imha silahı olarak kabul edilir.

Uluslararası basına göre, kimyasal saldırılar nedeniyle siviller köylerini terk etmek zorunda kaldı. Sivillerin yaralanma ve hayatını kaybetme riski de var. Uluslararası hukuku ihlal eden bu saldırılar, Türkiye'nin Kuzey Suriye'deki saldırılarına ve işgaline benziyor. Irak hükümeti Türk devletinin ülkeye askeri olarak girmesine izin vermedi. Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türk güçlerinin ülkeye yasadışı yollardan girdiğini söyledi. Bu Irak egemenliğinin ihlalidir.

Bu yüzden Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi’ne (EEAS) soruyorum:

* EEAS'in kimyasal silah kullanıldığına ilişkin raporlardan haberi var mı?

* EEAS, Türkiye'nin askeri eylemini ve kimyasal silah kullanımını kınayacak mı?

* EEAS, Türkiye'nin Kürdistan bölgelerine yönelik askeri harekatına nasıl tepki vermeyi planlıyor?"