AB yaptırım yerine ticari ilişkileri geliştirme peşinde

AB, AKP-MHP faşizminin her geçen gün insan haklarını sıfırladığı bir ortamda Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmeye karar verirken, yaptırım seçeneğini ise henüz sadece ‘seçenek’ olarak tutmaya devam edecek.

Vizyo konferans yoluyla yapılan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde demokrasi ve insan hakları yine görmezden gelindi. Liderler zirvesinden sonra 27 üyeli birliğin Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmeye devam edecek. Zirve sonrasında yapılan açıklamada, uzmanların Türkiye ile Gümrük Birliği’nin modernize edilmesi konusunda çalışma yapabilecekleri duyuruldu.

Açıklamaya göre, ‘modernize’ etmeden kastın Gümrük Birliği’ni hizmet, tarım ürünleri ile kamu ihalelerini de içine alacak şekilde genişletme olduğu belirtildi.

YAPTIRIMLAR DOĞU AKDENİZ’DE YENİ ARAMALARA BAĞLI

Başta Kürtler olmak üzere demokrasi yanlılarına yönelik tüm sindirme operasyonlarına rağmen AB’nin yaptırım seçeneğini yine ileri tarihe ertelemesi dikkat çekti. Zirve sonrası açıklamada, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz aylara kadar yaptığı provokasyonlara atıfta bulunularak, “Türkiye’yi yeni provokasyonlardan veya uluslararası hukuka aykırı tek yanlı ihlallerden kaçınmaya çağırıyoruz” denildi.

AB ülkelerinin liderleri, Türkiye’nin son olarak Fransa’nın deniz kuvvetlerini bölgeye sevk etmesi ardından son verdiği Yunanistan karasularındaki doğalgaz arama faaliyetlerine dair değerlendirmenin haziran ayında yapılacağını da duyurdular.