ABD ve Türkiye Minbic üzerine ‘yol haritasında’ uzlaştı

ABD ve Türk Dışişleri bakanlarının Washington’daki görüşmesi sonrasında yayınlanan ortak açıklamada, Minbic konusundaki yol haritasının uygulanması üzerine uzlaşıldığı duyuruldu.

Ortak açıklamada Türk Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun söylediği gibi Minbic konusundaki detaylara girilmezken, Suriye konusunda oluşturulan Ortak Çalışma Grubu’nun çalışmalarına devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, şöyle denildi: “İki Bakan, Suriye üzerine Ortak Çalışma Grubu’nun, Minbic’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. Bakanlar, bu amaçla bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması konusundaki ortak taahhütlerini vurgulamışlardır.”

Türk Dışişleri Bakanı’na göre Minbic’te güvenlik Amerikan ve Türk askerleri tarafından sağlanacak.

Ortak açıklamada bu detaylara girilmezken, Çalışma Grubu’nun iki bakanın görüşmesinden hemen sonra toplandıkları kaydedildi. Ancak Türk tarafının iddia ettiği şekliyle bile olsa üzerinde ‘uzlaşıldığı’ savunulan konuların hayata geçirilmesinin belirli bir takvime bağlanacağı belirtiliyor.