Jîna Emînî’nin katledilmesini haberleştiren gazetecilere 5 yıl hapis

Jîna Emînî’nin İran polisi tarafından 2022’de katledilmesini haberleştiren Nilufer Hamedi ve Elahe Muhammedi’nin 5 yıla kadar hapis yatacakları duyuruldu.

İranlı yetkililer, İslam kurallarına göre örtünmediği bahanesiyle Jîna Emînî’nin “Ahlak Polisi” tarafından katledilmesini haberleştirdikleri için uzun hapis cezalarına çarptırılan iki genç kadın gazetecinin, ABD hükümetiyle işbirliği yaptıkları suçlamasından aklandığını ancak beş yıla kadar daha hapis yatacaklarını açıkladı.

Niloofar Hamedi ve Elaheh Mohammadi, ilkin "ulusal güvenliğe karşı işbirliği ve toplantı" ve "rejime karşı propaganda faaliyeti" suçlamalarıyla yargılanmış ve sırasıyla 13 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ocak ayında 17 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan gazeteciler, "ABD ile işbirliği" suçlamasından beraat etti, ardından cezaları beşer yıla indirildi.

İnsan hakları aktivistleri, İran’ın Jîna Emînî’nin katledilmesinin ardından ülke çapında düzenlenen protesto gösterilerine katılanları hedef almaya ve cezalandırmaya iki yıl sonra da devam ettiğini söyledi.

İran , Ağustos ayında İslam Devrim Muhafızları Ordusu mensubunu öldürmekten suçlu bulunup asılan Xulamreza Rezayî de dahil olmak üzere 10 protestocuyu idam etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Jin Jiyan Azadî serhildanı sırasında katledilen, idam edilen ya da hapse atılan kişilerin yakınları da İran devleti tarafından tutuklandı, tehdit ve taciz edildi.