Adana’da onbinler faşizme karşı direniş mesajı verdi

Çukurova’daki Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. Adana’da faşizme karşı halkların kazanacağı vurgusu yapılırken, Hatay’da direniş mesajları verildi.

ADANA

HDP’nin Adana’da organize ettiği Newroz kutlamasına, onbinlerce kişi katıldı. Kutlama için sabahın erken saatlerinden itibaren Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’na akın başladı.

Kutlama alana pankartlarla donatılırken HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyeleri, Halkevi Genel Başkanı Nebiye Mert Türk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ile kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de kutlamada hazır bulundu.

Polis bir çok kez engellemelerde bulundu. Engellemeler Kürt ulusal renkleri sarı, kırmızı, yeşil flamaları dakikalarca sallayan kadınlar tarafından protesto edildi.

Sanatçı Mervan Tan'ın çantasında bulunan yöresel kıyafeti keyfi olarak içeriye alınmadı. Tan, “20 yıldır bu kıyafeti giyiyoruz. Hiçbir şekilde yasağa maruz kalmadık ama Adana'da keyfi yasaklandı" diye tepki gösterdi. Ömer Temel isimli bir kişi de çantasında Atılım gazetesi bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Alanda sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı, HDP’ye yönelik kapatma davası protesto edildi ve cezaevlerindeki açlık grevleri selamlandı.

Onbinler alanda "Çerxa Şoreşê" marşını okurken, açılış konuşmasını yapan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Yaşar Demir, halkın tüm kesiminin iktidarın politikalara karşı direnişte olduğunu belirtti. Demir, tecridine karşı açlık grevinde olan tutukluları sahiplenme çağrısı yaptı.

Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki gösterdi. Platform adına konuşan Avukat Sevil Aracı Bek, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini ve mücadelelerinin alanlarda süreceğini kaydetti.

HDP Adana İl Eşbaşkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, tüm halkların Newroz'unu kutlarken, Sosyalist Kadınlar Meclisi (SKM) adına konuşan Hatice Deniz Aktaş, mücadelenin süreceğini vurguladı. Halkevi Genel Başkanı Nebiye Mert Türk de "Faşizm yenilecek, halklar kazanacak" dedi.

Adana Milletvekilli Kemal Peköz, iktidarın korkusundan kendilerine saldırdığını ve iktidarı tarihin çöp sepetine atacaklarını söyledi.

Adana Milletvekilli Tülay Hatimoğulları bıçağın artık kemiğe dayandığı tepkisinde bulundu.

Kutlamalar, Koma Şitlen Azadi, Mervan Tan ve Özlem Bağlayan'ın sahne almasıyla devam ederken, şarkılar eşliğinde halaylarla son buldu.

HATAY

Hatay’daki kutlama HDP İskenderun İlçe Örgütü öncülüğünde gerçekleşti. Yıldırımtepe Mahallesi’ndeki Newroz alanında yapılan kutlamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP PM üyeleri, il ve ilçe yöneticilerinin sıra 7'den 70'e yüzlerce kişi katıldı. Kutlama, tecrit, HDP’ye baskılar ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshi sloganlar ve pankartlarla protesto edildi.

İlk konuşmayı yapan HDP İl Eşbaşkanı Ekrem Nalbant, baskı ve saldırılara boyun eğmeyeceklerini vurguladı.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları "Bizi davalarla yıldıramazlar. Vekilimize yapılanları kabul etmiyoruz. Abdest alırken yaka paça gözaltına aldılar. Yönetemedikleri için muhalefete saldırıyorlar. Kadınların kazanımlarına yapılan saldırıya izin vermeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkacağız" dedi.

Kutlama sanatçı Baran'ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.