'AKP-MHP iktidarı hasta tutsakları ölüme sürüklüyor'

Hasta tutsaklara ilişkin yapılan açıklamalarda, AKP-MHP iktidarının düşman hukukuna dikkat çekilerek, "Hasta tutsaklar ölüme sürükleniyor" vurgusu yapıldı.

ANKARA

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için yaptığı eylemlerin 341. haftasında Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abdullah Ongullu’nun durumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ongullu’nun sorunlarını mektupla aktardığı belirtilen toplantı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan İHD Ankara Şubesi Yöneticisi Sevil Turgut, göz tansiyonu hastalığı olan Ongullu’nun hastalığının ilerlediği ve sağ gözünde görme kaybı yaşamaya başladığını belirterek, tedavi olarak yalnızca damla verildiğini söyledi. Astım hastalığı bulunan Ongullu’nun reflü rahatsızlığı ile birlikte solunum yolunda daralma, yanma ve enfeksiyon gibi sorunların da yaşadığını aktaran Turgut, “Hastane sevkleri gerçekleştirilmeli, aksayan tedavilerine dair gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

Geçen hafta ağır hastalıklarından dolayı tahliyesi talep edilen Hayrettin Yılmaz’ın açıklamadan bir gün sonra yaşamını yitirdiğini hatırlatan Turgut, “Tahliyesine bir yıl kalmasına rağmen serbest bırakılmadı. Tedavisi sağlansaydı ölümü engellenebilirdi” diye ekledi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenlediği “F Oturumu” eylemlerinin 469’uncusunu sanal medya hesapları üzerinden gerçekleştirdi. Bu haftaki açıklamada, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan hasta tutsak Ahmet Karaş’ın durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, hak ve özgürlüklere yönelik gaspların ve hukuksuz uygulamaların devasa boyutlara ulaştığını ifade ederek, tutukluların sağlık ve yaşam hakkını tehdit eden uygulamaların da öne çıktığını söyledi. Tecridin her geçen gün ağırlaştırıldığını belirten Şahin, “Sağlık ve yaşam hakkına yönelik sorunlar çözülemediği için tüm hasta ve risk grubundaki mahpusların pandemi sürecinde serbest bırakılmaları gerekmekte ancak Covid bulaşı gerekçesi ile mahpusların izinle serbest bırakılması uygulamasında politik mahpuslara yönelik ayrımcı yaklaşım devam etmektedir” dedi.

Nergis, Diyarbarkır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde 10 yıldır tutuklu bulunan Ahmet Karaş’ın (81) ağır KOAH, diyabet ve kalp hastalığının bulunduğunu, öte yandan akciğerinin üçte bir fonksiyonla çalıştığını, midesinde de kötü huylu polipler bulunduğunu dile getirdi, "10 ay içerisinde 3 defa görüşebildik. Şu anda tek kişilik karantina odasında tutuluyor’ demiştir” dedi.

Şahin, Karaş ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.