Alman parlamenterler tutsakların durumunu tartıştı

Alman Federal Meclisi’nin hükümet ve muhalefet cephesinden milletvekilleri telekonferans ile Türkiye’deki tutsakların durumunu tartıştı.

Son yıllarda Türkiye’de sayıları on binleri bulan ve aralarında çok sayıda seçilmiş, insan hakları savunucusu, gazeteci ve sanatçının da bulunduğu siyasi tutukluların durumu özellikle koronavirüs salgını nedeniyle ağırlaşıyor. Erdoğan rejiminin son çıkardığı af yasasında siyasi tutukluları kapsamaması dikkatlerin daha fazla cezaevlerine çevrilmesine neden olurken, bu durum Alman siyasi partilerinin de gündeminde.

Federal hükümetin ortağı SPD’li Milletvekili Frank Schwabe ve muhalefet partisi FDP’den parlamenter Gyde Jensen’in organizesiyle Türkiye’deki siyasi tutukluların durumunun ele alındığı bir toplantı gerçekleşti. Telekonferans yöntemiyle yapılan toplantıya Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Yeşiller Partisi milletvekili ve aynı zamanda Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, SPD’li parlamenter Kirsten Lühmann ile Yeşiller Partisi Milletvekili Margit Stumpp katıldı.

Toplantıya ayrıca Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye masasından Susanne Schütz, Af Örgütü’nden Janine Uhlmannsiek ve Amke Dietert de katılarak Türkiye’deki son gelişmeler hakkında gözlemlerini aktardılar. Toplantıda Sol Partili Gökay Akbulut ise vekillere özellikle Kürt seçilmişlere ve HDP’li belediyelere yönelik Türk devletinin yürüttüğü siyaset hakkında bilgi verdi. Akbulut, “Kardeş vekil” olarak Sebahat Tuncel ile görüşme talebinin reddedildiğini bildirdi.

‘PARLAMENTERLE GÖRÜŞÜLMESİ İÇİN BASKI YAPILMALI’

Hür Demokratlar Partisi (FDP) üyesi ve aynı zamanda Federal Meclis’teki İnsan Hakları Komisyonu’nun Başkanı olan Gyde Jensen ise Türk Büyükelçiliği üzerinden Ankara’ya “kardeş vekil” ilan edilen ve şu anda cezaevinde tutulan parlamenterlerle görüşülmesi için baskı yapacaklarını söyledi. Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Susanne Schütz Türkiye’de siyasilere tezatlıklara dikkat çekerek “Birçok Kürt vatandaşa yerelden siyaset yaptıkları halde terör örgütü üyeliği davası açılmış” diye konuştu.

SPD’li Milletvekili Frank Schwabe ise yaklaşık iki yıldır Türkiye’de cezaevinde olan Kürt sanatçı Ozan Canê ile kızının durumuna dikkat çekti. SPD’li parlamenter Türkiye’de rehin olarak tutulan Alman vatandaşlarına yardım etmek için bir vakfın kurulması gerektiğini belirtti. Bir saat süren toplantıya katılan parlamenterler, bu çalışmanın devam etmesine dair görüş bildirdi.