Amara’da abluka: Heyetin geçişi engellendi

Türk devletine bağlı polis ve askerler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı doğum günü dolayısıyla Amara’ya gitmek isteyen DTK, TJA, DBP ve HDP’li heyeti durdurdu.

Kürt Halk Önderi’nin 72’nci yaş günü için doğduğu köy olan Halfeti’nin Amara mahallesinde öngörülen kutlama öncesi, Mara ablukaya alındı. Türk askerleri ve polisleri mahalleye kimsenin geçmesine izin vermiyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ile Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ayşe Sürücü ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistlerinden oluşan bir heyet de Amara’ya gitmek için Halfeti’ye ulaştı.

Buradan 15 araçlık konvoy halinde hareket eden heyet Halfeti’nin 20’nci kilometresinde durduruldu. Engele,  “Valilik yasağı” gerekçe gösterildi.

Tartışmaların ardından milletvekilleri Berdan Öztürk, Saliha Aydeniz, Ayşe Sürücü’nün ilçeye geçişine izin verildi.

DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır, milletvekillerin danışmaları ve diğer partililer ise engellendi.  

 

Geçişlerine izin verilen vekillerin aralarında olduğu heyet Amara girişinde bir kez daha durduruldu. Ayşe Sürücü, milletvekili olarak seyahat haklarının engellenmesine tepki gösterdi.

Daha sonra Birecik ilçesine bağlı bir dinlenme tesisinde yeniden durdurulan heyetteki HDP Haliliye ilçe Eşbaşkanı Müslüm Arslan gözaltına alındı. Bu kez doğum günü dolayısıyla dikilmek üzere getirilen 10 tane zeytin ağacında el konuldu.

 

Amara’daki abluka devam ediyor