Amed Barosu'ndan sınır dışı edilen göçmenlere dair rapor

Amed Barosu, sınır dışı edilen 15’i çocuk 39 göçmenin haklarının gasp edildiğini ve temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını açıkladı.

Amed Barosu İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Komisyonu, 19-25 Eylül tarihleri arasında Çınar İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gözetim altında tutulup, sonrasında sınır dışı edilen 15’i çocuk 39 düzensiz göçmene ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına Amed Barosu Başkanı Nahit Eren da katıldı.
Komisyon üyesi Avukat Baver Mızrak, Çınar Türk Jandarma Komutanlığı’nda gözetim altına tutulan Afganistan ve Pakistan uyruklu 39 düzensiz göçmene ilişkin rapor hazırladıklarını belirtti. Mızrak, 12 ila 30 yaşları arasında bu göçmenlerden 15’inin çocuk, 2’sinin ise görme engelli olduğunu aktardı.
Göçmenlerin 25 Eylül tarihinde sınır dışı edilmeleri için Van iline gönderildiğini söyleyen Mızrak, “Göçmenlerin yakalandıkları tarih itibarıyyle herhangi ifadeleri alınmamış, herhangi bir tebligat yapılmamış, verilecek olan kararlara itiraz başta olmak üzere uluslararası koruma statüsüne başvurma hakları konusunda bilgi verilmemiş, hukuki destek sunulması için avukat görevlendirilmesi yapılmamıştır”  dedi.

'BATTANİYE, HİJYEN MALZEMESİ VE YEMEK VERİLMEDİ'

Göçmenlere yeterli battaniye ve hijyen malzemeleri verilmediği, yakalandıkları ilk iki gün günde 1 öğün yemek verildiği, besin ihtiyaçlarının yeterli düzeyde karşılanmadığını belirten Mızrak, "Bazı göçmenlerin vücudunun farklı yerlerinde morartılar, kızarıklıklar ve yaralar olduğu gözlemlenmiştir” diye ekledi.
Av. Mızrak, şöyle devam etti: “Göçmenler, kendi ülkelerinden çıkarken İstanbul’a götürülmeleri için 1000-1500 dolar karşılığında kaçakçılarla anlaştıklarını, yaklaşık 2 ay önce ülkelerinden kaçtıklarını, yaklaşık 1 ay önce Türkiye-İran sınırında hiçbir işlem yapılmadan sınır dışı edildiklerini, sınır dışı edildikten sonra İran askerleri ve oradaki insan kaçakçıları tarafından işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını, daha sonra tekrar İran üzerinden Türkiye’ye girdikleri, ülkelerinden çıktıktan sonraki tüm yolu yürüyerek geldiklerini, dağlık yollardan geldiklerini ve bu esnadan düşenlerin, yaralananların ve ölenlerin olduğunu, son olarak Diyarbakır İli Çınar İlçesinde askerler tarafından yakalandıkları ifade etmişlerdir.”

 ÖLÜME GÖNDERİLİYORLAR

Mızrak, çocukların sınır dışı edilmelerinin yasak olduğuna da dikkat çekerek, "Görüşme gerçekleştirdiğimiz göçmenlerden çoğu, ailelerinin Taliban tarafından öldürüldüğünü ve Afganistan’a geri gönderilmeleri durumunda kendilerinin de öldürülme veya insanlık dışı muamelelere maruz kalacaklarını belirtmişlerdir" diye kaydetti.
Yapılması gerekenleri de sıralayan Mızrak, "Çocuk, engelli ve ölüm riski olan göçmenler sınır dışı edilmesin" dedi.