Asya piyasaları açıldı TL çakıldı

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Mart’ta 4,5 ay önce göreve getirdiği Naci Ağbal’ı kararname ile görevden almasının sonra açılan haftanın ilk piyasasında TL çakıldı. Asya piyasalarının açılmasıyla dolar 8.39’a kadar yükseldi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kararname ile görevden alınmasının ardından Türk lirası, haftanın ilk piyasa açılışında dolar karşısında %16 değer kaybetti.

Asya piyasalarındaki hareketlilikle Bloomberg’de yer alan verilere göre cuma günü 7,21 ile kapanan dolar, TL karşısında 8.39’a kadar yükseldi. Veriler Bloomberg tarafından yayınlanırken Türkiye’deki piyasa verileri ve özellikle yandaş medya yükseliş rakamlarını vermedi.

NE OLMUŞTU?

Naci Ağbal kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın sosyal medyadan istifa etmesini duyurması ardından göreve getirildi. Ağbal, MB başına gelir gelmez yüksek faiz politikası uyguladı. İlk olarak 475 baz puanlık bir faiz artışı yaparak son dönemin ek yüksek rakamına imza attı. Son olarak şubat ayında faizin sabit tutulması ardından 18 Mart’taki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı ile faizi 200 baz puan artırarak piyasaların da beklentisi üzerinde bir yükselişle faizi %19’a çıkarttı. Berat Albayrak’a yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak Gazetesi ise ertesi gün Ağbal’ı hedef alan “Bu operasyonu kim adına çektiniz” başlıklı bir manşetle çıktı. 20 Mart’ta ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı atama kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı ve Ağbal görevden alınırken yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.