Ayhan Bilgen: Karslılar HDP’yi sahiplenecektir

HDP’nin Kars adayı Ayhan Bilgen, “31 Mart açacağı yeni bir sayfa ile Kars, birlikte yaşama kültürünün aynı zamanda katılımcı, şeffaf bir yönetim alışkanlığına dönüşmesinin dönük noktası olacaktır” dedi.

Kars, Serhat Bölgesi’nin dağların arasındaki en güzel şehirlerinden biri. Kürt, Türk, Azeri, Terekeme, Ermeni halkların bir arada yaşadığı Kars, oldukça eski bir tarihe sahip. Halkların Demokratik Partisi (HDP), kayyum atanan belediyelerinin geri alarak yeni il ve ilçeleri de listesine almaya kararlı. Kars’ın adayı güçlü bir isim olan Ayhan Bilgen oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars Belediye Eşbaşkan adayı Ayhan Bilgen, 31 Mart yerel seçimlerine kısa bir süre kala hem Türkiye’nin seçime gireceği atmosferi hem de Kars halkının HDP’ye olan yaklaşımlarına ilişkin konuştu.

TEK ADAM REJİMİNE KARŞI 31 MART YENİ BİR SAYFA OLACAK

Bilgen, ilk olarak hem toplumsal hem de ekonomik kriz ortamında giden seçimlere giden Türkiye’nin durumuna değindi. Ülkenin yaşadığı ekonomik krizin toplumsal hayatı da doğrudan tehdit ettiğini ifade eden Bilgen, krizlerin sebebinin tamamen siyasi nitelikte olduğunu söyledi. Bu sebeple krizden çıkmanın, kaosu bitirmenin yolunun da toplumsal mücadelenin siyasi karar süreçlerine taşınmasıyla olacağını vurgulayan Bilgen, “Siyasetin yeniden dizayn olması, yeniden şekillenmesi ancak toplumun kendi geleceğine müdahalesiyle mümkündür. Bugünden itibariyle karşı karşıya bulunduğumuz durumdan çıkışın anahtarı yine halktadır. Eğer seçmen sandıkta yeni bir sayfa açma iradesi ortaya koyar, değiştirme iradesini somut bir irade olarak sandığa taşırsa siyasi partiler hangi kirli ittifakların, ilişkilerin içerisinde olurlarsa olsunlar, hangi kapalı kapılar ardındaki hesap içerisinde olurlarsa olsunlar son karar verici halk olacaktır. Halk sandıkta kendi tercihini yaparken aynı zamanda kendi doğal buluşmalarını, gerçek sahici ittifaklarını da sandıkta gerçekleştirecektir. Bu tablo Türkiye’de iktidarın da, muhalefetin de yeniden şekillenmesini siyasete olan güven bunalımının aşılacağı yeni bir aşamanın, başlangıcın ortaya çıkmasını sağlayacaktır. 31 Mart bu açıdan tek adam rejimi ve parti devlet anlayışına karşı yeniden farklılıkların birlikte yaşamı, özgürlük, eşitlik, insan hakları eksenli bir demokratikleşme sayfasını açacaktır” dedi.

HALK HDP’YE SAHİP ÇIKACAKTIR

HDP’nin seçim çalışmasını başlatır başlatmaz yoğun gözaltı ve tutuklama furyasıyla karşı karşıya kalmasına da değinen Bilgen, diğer seçimlerden farklı olarak HDP’nin bu seçimlere son derece olağanüstü koşullarda girdiğinin altını çizdi. Bilgen, partileri HDP’nin her dönem baskı altında siyaset yaptığını ancak bu sefer daha açık hedef göstermeler ve neredeyse fiilen çalışmayı imkansızlaştıracak operasyonlara rağmen siyaset yaptığını belirtti. Bu durumun ülkedeki demokrasiyi tercih meselesi olduğunu kaydeden Bilgen, “Demokratik çözümü, demokratik iradeyi, demokratik siyaseti tercih meselesidir. Bizler, iktidarın bu baskıları arttıkça halkın da HDP’ye sahip çıkacağını düşünüyoruz. HDP’ye yönelik ayrımcılık, çifte standart, dışlama, halkın HDP’ye daha büyük bir ilgi göstermesine, daha çok sahiplenmesini sağlayacaktır. HDP’ye karşı yapılan oyunlar, HDP karşıtı ittifaklar, HDP’yi öcüleştiren yaklaşımlar, HDP’yi bir cazibe merkezi haline getirecek ve HDP’nin şimdiye kadar ulaşamadığı kesimlere, toplumsal gruplara da ulaşmasını hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

BÜTÜN KESİMLERCE GÜÇLÜ BİR İRADE İSTİYOR

Bilgen son olarak AKP’nin Kars’ta adayını çekip MHP’yi desteklemesine ve Kars halkının kendilerin olan yaklaşımına değindi. Bilgen, “Aslında Kars seçimlerinde yapılan tüm anket ve araştırmalar deyim yerindeyse doluya koyunca almayan, boşa koyunca dolmayan bir sosyal gerçekliği orta koydu. Bu şehir her seçim döneminde etnik ya da inançsal kamplaştırmalarla, yolsuzluğun, kötü yönetimin üstünü örtüldüğü süreçleri yaşadı. Ama artık toplum bundan bıkmış durumda ve Karslılar değişim iradesini çok güçlü bir biçimde yansıtıyorlar. Kürdü, Türkü, Terekemesi, Azerisi, Yerlisi, Türkmeniyle, Caferisi, Alevisiyle bütün kesimler güçlü değişim iradesi istiyorlar.

KARSLILAR HERŞEYİN FARKINDA

AKP ve MHP’nin yaptığı hesaplar ne yazık ki aday değişiklikleriyle de kurtarılamayacak kadar bize yönelik büyük bir ilginin olduğunu gösterdi. Dolayısıyla da başarısızlığın birine havale edildiğini düşünüyorum. Eğer ittifak yaparak iki artı ikinin dört edeceğini sanıyorlarsa yanılıyorlar. İki artı ikinin bazen iki buçuk ettiği hatta ikiden bile eksilttiği de olmuştur. Bunu sandıkta, 31 Mart’ta herkes görecek. Karslı her şeyin farkındadır. Bu güzel, tarihi mirası, bu coğrafi güzelliği bir hırs uğruna, rant uğruna kişilere peşkeş çekme alışkanlığını sandıkta bitirecektir. 31 Mart’ta açacağı yeni bir sayfa ile bu şehrin, birlikte yaşama kültürünün aynı zamanda katılımcı, şeffaf bir yönetim alışkanlığına dönüşmesinin dönük noktası olacaktır” ifadelerini kullandı.