AYM, Cizre bodrumları davasını ‘eksik belgeler’den dolayı reddetti!

AYM, Türk devletinin Cizre’deki öz yönetim direnişleri sırasında 3'ncü bodrumda gerçekleştirdiği katliamlara ilişkin başvuruyu reddettiği kararın gerekçesi Resmi Gazete’de yayınlandı. Gerekçe, eksik belgelerin zamanında tamamlanması olarak açıklandı. 

Cizre'nin Cudi mahallesinde 2015-2016 yıllarında özyönetim direnişleri döneminde kamuoyunda 'vahşet bodrumları' olarak bilinen 3'ncü bodrumda yaşanan ölümlerle ilgili yapılan başvuru 21 Nisan tarihinde reddedilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin (AYM)’nin gerekçeli kararı bugün Resmî Gazete’de yayınlandı. AYM, Roboski'de katledilen insanlarla ilgili verdiği ret kararındaki 'eksik belge' gerekçesini burada da tekrarladı.

Avukatlığını İnsan Hakları Derneği Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın yaptığı başvuruyla ilgili Ahmet Tunç, Arjin Edin, Berivan Edin, Güler Yerbasan, Kemal Koç, Mehmet Akyol, Mehmet Siraç Özgül, Muhammed Ali Edin, Nermiye İverendi, Recep Demir, Sahip Baran Edin, Sait Bilgiç, Selim Özkul, Süleyman Edin, Süleyman Turgut ve Zekiye Edin dosyada başvurucu olarak yer alıyordu.

AYM, ret gerekçesinde ise, "Başvurunun geçerli mazeret olmaksızın eksikliğin süresinde tamamlanmaması nedeniyle reddine..." ifadelerini kullandı.

DİĞER BODRUMLARLA İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Birinci ve ikinci bodrumlarda yaşanan katliamlarla ilgili süreç ise halen devam ediyor. Süreci yürüten avukatların verdikleri bilgilere göre, birinci ve ikinci bodrumlarla ilgili yapılan başvurularda herhangi bir eksiklik ve yetersizliğin bulunmuyor ve incelemeler devam ediyor.