Başaran: Belediyelerimiz saldırılara rağmen çalışmayı sürdürüyor

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, AKP-MHP iktidarının tüm saldırılarına rağmen kadın kooperatifleri, şiddet hatları, dayanışma merkezleri açtıklarını belirtti.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, partisinin sanal medya hesaplarından yaptığı basın açıklamasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'İKTİDAR KADININ DEĞİL, FAİLİN KORUNMASINI İSTİYOR'

Başaran, pandeminin kadınlar üzerinde yarattığı etkilerle ilgili iktidarın hiçbir önlem almadığını belirtti.
Başaran, AKP-MHP iktidarının kadın ve Kürt düşmanlığıyla ülkede bölmeye çalıştığını ifade ederek, "Dünya pandemiyi, kapitalizmin çöküşünü tartışırken Türkiye'de iktidar İstanbul Sözleşmesini tartışıyor" diye tepki gösterdi.
"Nisan'da 20 kadından 16’sı iktidarın çağrı yaptığı evlerin içinde katledildi" vurgusunda bulunan Başaran, "Evin içindeki kadınların maalesef çoğu, yüzde 80’i fiziki şiddete maruz kaldı, yüzde 93’ü psikolojik şiddete maruz kaldı ve sığınak talebi yüzde 78 arttı" diye ekledi.
İktidarın "kadın korunmasın, fail korunsun" yaklaşımında olduğunu kaydeden Başaran, "Devlet kadınların yaşam hakkını kendi eliyle tehlikeye attı" dedi.
"Kadınlar IŞİD'in yöntemleriyle saldırıya uğruyor, Bakanlık 'şiddet oranında düşüş var' diyor" diyen Başaran, son dönemdeki kezzapla, işkenceyle, boğaz kesilerek yapılan vahşi cinayetleri hatırlattı.

'12 KADIN BELEDİYE EŞBAŞKANIMIZ TUTSAK'

Başaran, kadın ve Kürt düşmanı siyasete değinerek, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz ki iktidar kadın ve Kürt düşmanı siyasetini bu süreçte hız kesmeden devam ettirdi. Bunun bir örneği de maalesef ki belediyelerimize atanan kayyumlardı. Biliyoruz ki atanan kayyumlar bir halkın iradesini yok sayan, 'Kürtlere siz tabii seçebilirsiniz, sandık başına gidebilirsiniz ama yönetemezsiniz. Yönetmeye aday olursanız yeriniz cezaevi olur. Siz yönetmeye aday olursanız biz kendi sömürge valilerimizi kayyım olarak atar ve sizin yaşamınızı her biçimde tehlikeye atarız' demenin ifadesiydi. Son 8’i Korona günlerinde olmak üzere toplam 40 belediyemize kayyum atandı. Bu 40 belediyemizin 12 kadın belediye eşbaşkanı hala tutuklu. Bunların bir tanesini hepimiz hatırlıyoruz, biliyoruz. Suruç Belediye Eşbaşkanı. Bir katliamdan hatırlıyoruz. Suruç Belediye Eşbaşkanımız Hatice Çevik hem kızını hem görümcesini 10 Ekim Gar Katliamında, yani iktidarın göz yumduğu, iktidarın önlem almadığı, göz göre göre gelen bir katliamda kaybeden ve yine bir katliamı şahitlik eden Suruç’ta belediye eşbaşkanımızdı. Hatice Çevik tutuklandı, belediyeye kayyım atandı ve iktidarın çıkardığı İnfaz Yasasının getirdiği eşitsiz infaz düzenlemesiyle rahatsızlıkları olmasına rağmen şu anda cezaevinde ölümle yüz yüze bırakıldı.
Kayyumlar Alo Şiddet hatlarını kapattılar, sığınaklara başvuruları durdurdular.

'ŞİDDET HATLARI, KOOPERATİFLER, DAYANIŞMA MERKEZLERİ AÇTIK'

Kars Belediyesi iktidarın yapamadığını yaptı. Kadın Kooperatifi kurdu, Mor Kafe açtı.
Silopi ve Siirt Belediyelerimiz iktidarın yapması gereken çalışmayı yaparak ALO Şiddet Hatları kurdu. İki aydır AKP iktidarının kulak tıkadığı çağrılarımız karşısında belediyelerimiz ellerindeki kıt kanaat olanaklarla bu hatları kurdu. Şu anda Siirt Belediyemiz kadınların ulaşabilecekleri Berfin Kadın Dayanışma Merkezini açtı. Kadın spor kompleksi hazırlığı var ve açılacak. Yani bütün saldırılara rağmen belediyelerimiz, yerel yönetimlerimizi çalışmaya, kadınlara, halka hizmet vermeye; komünal belediyecilikle, kadın bakış açısıyla, toplumsal ve halkçı bir belediyecilikle şeffaf bir biçimde bu süreci yönetmeye çalışıyor."
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku için de dayanışmaya çağırdı.