Belediyelerden İlim Yayma haracı

AKP’li Edremit ve Tuşba belediyeleri, İlim Yayma Cemiyeti’ne para desteğinde bulunması için müteahhitlerden haraç almaya başladı.

Suriye'de Kürtlere karşı yürütülen savaşta çetelere desteğiyle de bilinen İlim Yayma Cemiyeti, Van’da da AKP’nin yönettiği belediyeler tarafından finanse ediliyor.

HDP karşısında seçimleri kaybeden, ancak KHK’lı aday bahanesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından atanan AKP’li başkanlar son zamanlarda İlim Yayma Cemiyeti’ne para kaynağı sağlamak için yeni bir yöntem buldu. Alınan bilgilere göre; Edremit ve Tuşba belediyelerinde müteahhitlerin yapı izni alabilmesi için İlim Yayma Cemiyeti’ne 150 bin TL’lik makbuz kesilmesi şartı konuldu. 150 bin TL para desteğinde bulunmayan müteahhitlerin yapı izni iptal edilirken, ayrıca çeşitli gerekçelerle 200 bin TL para cezası da kesiliyor. Yapı için çalışmalara başlamış olan müteahhitlerin birçoğu bu parayı ödemek zorunda kalıyor. Bazı müteahhitler bu uygulamayı kabul etmedi. İsmini vermek istemeyen bir müteahhit, “Konuya ilişkin itirazımızı yaptık. Onlar da ‘Sizin bileceğiniz iş, cezai işleme maruz kalırsınız’ diyerek haklı talebimizi reddetti. Edremit Belediyesi İmar Müdürlüğü bu vakıflara destek için çalışmalarını sürdürüyor. Bunun adı haraç almaktır ve ben bunu kabul etmiyorum” dedi.

1970’lerde kurulan İlim Yayma Cemiyeti, AKP iktidarının himaye ettiği gruplardan. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan tarafından da sık sık ziyaret ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’deki “Yarım asra yaklaşan birikimiyle İlim Yayma Vakfı, Türkiye’nin hafızasıdır. Bu çatının altında yetişmiş hiçbir genç vatanına, milletine kurşun sıkmadı” diye övgüler dizdi.