Bir kolber işkenceyle katledildi, soruşturma açıldı, tutuklama yok!

Bir kolberin askerler tarafından katledilmesi ve işkenceye uğramasıyla ilgili soruşturma başlatıldı, ancak herhangi bir tutuklama yok.

Van-İran sınırında binlerce mülteci elini kolunu sallayarak sınırdan içeri girerken, sınırı geçen Rojhilat ve Bakur Kürtleri ya İran ya da Türkiye askerleri tarafından tam bir cezasızlık içerisinde infaz ediliyor.

Son 20 yılda 300’den fazla kişinin katledildiği sınır katliamına son olarak bir yenisi eklendi. Kolberlik yapan Behnam Samadi (17) ile 5 çocuk babası Hesen Keçelano (44), 14 Nisan’da Çaldıran ilçesinin Beydoğan Mahallesi kırsalında askerler tarafından gözaltına alınarak karakola götürüldü.

İki Kürt kolber işkenceye ve hakarete maruz kaldı. Askerler işkence ettiği kolberleri daha sonra sınıra attı. Hesen Keçelano yaşamını yitirirken, Behnam Samadi yaralı olarak kurtuldu.

Saatler sonra en yakın köye ulaşan ve yardım isteyen Behman Samadi ve köylüler Keçelano’nun yaşamını yitirdiği yere gitti. Burada köylülere ve İran askerlerine yaşadıklarını anlattı. Ancak İran askerleri cenazeyi almayacaklarını belirtti. İran askerlerinin cenazeyi Türk askerlerine teslim etmesinin ardından cenaze Van YYÜ Üniversitesi morguna kaldırılırken, Çaldıran Cumhuriyet Savcılığı ‘Kasten öldürmek’ suçlamasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında 3 askerin ifadesi alındı.

Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rojhat Levent Özgökçe, bölgede incelemelerde bulunarak köylülerle görüştü. Özgökçe, konuya ilişkin raporunu en kısa zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.