Covid-19: 155 binden fazla can kaybı

Dünya genelinde koronavirüse yakalananların sayısı 2 milyon 267 bini aştı. Toplam can kaybı da 155 bin 200'den fazla. ABD, en fazla ölüm ve vakanın görüldüğü ülke. ABD'den sonra vaka ve can kaybının en yoğun olduğu ülkeler İspanya ile İtalya.1 milyon 530

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanları, yeni tip koronavirüse karşı tedavi geliştirmek adına yürüttüğü çalışmalarda umut verici sonuçlar aldıklarını açıkladı. Remdesivir adlı anti-viral ilaç ile maymunlar üzerinde yapılan küçük çaptaki deneylerde ilacın COVID-19 virüsüne karşı etkili olduğu tespit edildi.
Remdesivir'le Çin, Avrupa ve ABD'de 13 ayrı klinik deney yürütülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Remdesivir'i dünya üzerinde 2.18 milyon kişiye bulaşan COVID-19'a karşı en ümit verici ilaç olarak göstermişti.

TÜRKİYE'DE YALAN VERİLER BİLE VAHİM!

Türk Sağlık Bakanlığı, vaka sayısının 78 bin 546, ölü sayısının 1769'a çıktığını açıkladı. AKP-MHP iktidarının, gerçek verileri paylaşmadığı belirtiliyor. Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirenlerin yakınları ve yine sağlıkçılar da ölüm kayıtlarına başka hastalıkların yazıldığına dikkat çekiyor.
Türk Meclisi Başkanı Mustafa Şentop da 6 Meclis çalışanında koronavirüs tespit edildiğini söyledi.
Büyükşehirler ve Zonguldak'ta yarın gece 00.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Ancak çok sayıda işçi-emekçi zorunlu olarak çalıştırılıyor.

HALKTAN SONRA SAĞLIKÇILARA HAKARET ETTİLER

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, kentteki 567 pozitif vakadan 137’sinin sağlıkçı olduğunu belirterek, “Yeteri kadar dikkatli olmadıkları için hem kendilerini sıkıntıya soktular hem bizi sıkıntıya soktular” dedi.
Bektaş, kamuoyundan gelen tepkilerin ardından özür dilemek zorunda kaldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Nail Noğay da geçtiğimiz günlerde, virüs döneminde yoksulluğunun arttığını söyleyen Roman bir kadına “geber” demişti.

İŞÇİLER VİRÜS VE PATRON TEHDİDİ ALTINDA

AKP yandaşı Cengiz Holding’e ait Mazıdağı’ndaki Eti Bakır Fabrikası’nın demiryolu inşaatında çalışırken “salgın tedbirlerine uymadıkları” iddiasıyla işten çıkarılan 118 işçi, bu iddiaya çalışma koşullarını gözler önüne seren görüntülerle yanıt verdi. Görüntülerde, aynı servise doldurulan işçilerin adeta üst üste bir şekilde yolculuk yapmak zorunda bırakıldıkları, yine maskesiz olmaları da dikkat çekiyor.
Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Gülhan Benli, sendikalarına üye olan kadınlardan 6’sının Kovid-19’a yakalandığını açıkladı.

AMED'DEKİ SAĞLIKÇILARIN DURUMU

Amed Tabip Odası kentte koronavirüse yakalanan sağlık çalışanı sayısı hakkında duyuru yayımladı. Odanın sosyal medya hesaplarında paylaştığı verilere göre, şimdiye kadar 12’si hekim olmak üzere 30 sağlık çalışanının testleri pozitif çıktı. Testi pozitif çıkan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Amed Şube İşyeri Temsilcisi Cuma Kurt (57) yaşamını yitirdi.

KARDEŞ AİLELER ARTIYOR

HDP'nin koronavirüse karşı toplumsal dayanışma kampanyası sürüyor.
HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Kardeş Aile Kampanyası kapsamında kentte şimdiye kadar 2 bin 580 aile tespit ettiklerini belirterek, "584 aileye kardeş aile bulduk ve bu aileler arasında 3 aylık bir dayanışma ağı kurduk. 250 aileye de koli dağıtımı yaptık” dedi.

TUTSAKLAR: ÖLÜME TERK EDİLDİK

AKP-MHP yandaşlarının ve çetelerin tahliye olduğu cezaevlerinde siyasi tutsaklara dönük tehditler sürüyor.
Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde gardiyanların tutsakları, “Siz dua edin, sosyal mesafe kuralı var” diyerek tehdit ettiği belirtildi.
Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutulan Birdal Abay ise kardeşi Gülten Abay’a koşullarının salgınla birlikte daha da zorlaştığını anlattı. Gardiyanların maskesiz ve eldivensiz koğuşlarda sayım ve arama yapıldığını belirten Abay, "Hastaneden dönen Tarık adındaki tutuklu cezaevinde karantinaya alınmış durumda. İnfaz yasasıyla kendi çetelerini bıraktılar, Kürtleri ise ölüme terk ettiler" dedi.

ABD
ABD'de vaka sayısı 710 bini, can kaybı da 37 bini aştı.
ABD’de Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının, sanılanın 85 katı olabileceğine dikkat çekti.
ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) üst düzey yetkilisi Tonya Ugoretz, tedavi yöntemleriyle ilgili araştırma yapan kurumların siber saldırı girişimleriyle karşılaştığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, salgından etkilenen çiftçiler için 19 milyar dolarlık yardım planını açıkladı.
Bu arada Michigan'da başlayan karantina karşıtı eylemler başka eyaletlere de yayılarak büyüyor.

İSPANYA
İspanya'da 191 binden fazla vaka, 20 binden fazla can kaybı var. Ülkedeki hastanelerde tedavi görenlerin sayısı da 96 binden çok. İspanya, ABD'den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke.

İTALYA
İtalya'da vaka sayısı 172 bini geçti. 22 bin 700'den fazla kişi de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İtalya'da 106 binden fazla kişi tedavi görüyor. ABD'den sonra en çok ölüm İtalya'da.

FRANSA
Fransa'da vaka sayısı 148 bine dayandı. Ülkede 18 bin 680'den fazla kişi yaşamını yitirdi. 94 binden çok kişinin tedavi gördüğü Fransa'da 35 bine yakın kişi de iyileşti.
Fransız Donanması, uçak gemisi Charles de Gaulle'de binden fazla denizciye koronavirüs bulaşmasına ilişkin soruşturma başlattı.

İNGİLTERE
İngiltere'de vaka sayısı 108 bini, can kaybı sayısı da 14 bin 500'ü geçti. İngiltere’deki hastanelerde koruyucu ekipman azlığı nedeniyle sağlık personelinin tek kullanımlık bazı malzemeleri tekrar kullanmalarının istenmesi tepki çekti. Ulusal Sağlık Sistemi NHS’e malzeme tedarik eden kuruluşun başkanı Chris Hopson, "Sıvı geçirmez uzun kollu laboratuvar önlük stoklarımız önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde tükenme aşamasına geldi” dedi.

ALMANYA
Almanya'da 142 bine yakın vaka, 4377 can kaybı var. Almanya'da tespit edilen yeni koronavirüs vakalarında dört gündür artış gözleniyor.
Sağlık Bakanı Jens Spahn, Cuma günkü açıklamasında, ülkede bir aydır devam eden kısıtlamalar sonucunda salgının kontrol altında olduğunu belirtmişti.

HOLLANDA
Hollanda'da 31 bin 500'den çok vaka, 3601 can kaybı var. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin annesinin kaldığı, Lahey'deki bir yaşlı bakımevinde koronavirüs görüldü. Bakımevi, 3 kişide enfeksiyon tespit edildiğini ve bunların karantinaya alınarak tedaviye alındığını duyurdu.
Hollanda İstatistik Kurumu, ülkedeki yaşlı bakımevlerinde, son haftalarda normalin iki katı ölüm meydana geldiğini açıkladı.

BELÇİKA
Belçika'da koronavirüse yakalananların sayısı 37 bin 183, can kaybı sayısı 5453. Ülkedeki hastanelerde 23 binden fazla kişi koronavirüs tedavisi görüyor.

İSVİÇRE
27 bin 400'den çok vakanın görüldüğü İsviçre'de 1344 kişi yaşamını yitirdi. 9 bin 600'den fazla kişi tedavi görüyor.

İRAN
Gerçek verileri açıklamadığı belirtilen İran'da hükümet yetkilileri, vaka sayısının 80 bin 868, ölü sayısının 5031 olduğunu söyledi. Ülkedeki hastanelerde 20 bine yakın kişi hastanelerde.

RUSYA
Rusya'da vaka sayıları artmaya başladı. 37 bine yakın vakanın görüldüğü ülkede 313 kişi yaşamını yitirdi. Rusya'daki hastanelerde 33 bin 400'den fazla kişi tedavi görüyor.