Cumartesi Anneleri Altunbaş'ın akıbetini sordu

Cumartesi Anneleri, 39 yıl önce gözaltında kaybedilen Zeki Altunbaş’ın akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 788’inci haftasında 39 yıl önce gözaltında kaybedilen Zeki Altunbaş’ın akıbetini sordu. Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayınla gerçekleştirilen etkinlikte açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri yaptı.
Yoleri, Altunbaş’ın kaybedilmesine dair şunları aktardı:
"Üniversite öğrencisi olan Zeki Altunbaş, Yalova'da gençlik hareketinin içerisinde yer aldı. Sosyalist Gençlik Birliği Derneği'nin kurucularından biri oldu ve derneğin başkanlığını yaptı. 12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alındı. Yalova’da zorunlu ikametgaha tabi tutuldu. Bu sırada askere çağrıldı. Zorunlu askerliğini yapmak üzere Çanakkale'ye gitti. Yalova'da süren bir operasyonda yakalanan bazı kişilerin onun adını vermesi üzerine, 18 Nisan 1981 tarihinde askerlik yaptığı Çanakkale Er Eğitim Alayı’ndan gözaltına alınıp Yalova'ya getirildi.”
İHD Şube Başkanı Yoleri, Altunbaş’ın Yalova Emniyet Müdürlüğü’nde işkenceyle sorgulandığını, oradan da 25 Nisan 1981 tarihinde eski bir davası olduğu gerekçesiyle İstanbul Selimiye Kışlası'ndaki Sıkıyönetim Mahkemesi’ne götürüldüğünü ekledi.
Altunbaş’ın resmi kurumlarca aynı gün mahkeme dönüşünde Yalova-Kartal arabalı vapurunda elleri kelepçeli bir haldeyken kendisine eşlik eden 2 asker ve 2 polisin arasında kaybolduğunun iddia edildiğini belirten Yoleri, tutulan kayıp tutanağında ise arabalı vapurdaki tuvalete girdiği ve bir daha çıkmadığının yazıldığını söyledi.
Yoleri, "Zeki’nin asker ve polis eşliğinde vapurda olduğunu görenler vardı ama onun denize atladığına tanık olan yoktu. İnceleme sonrasında aile, 188 cm boyu ve 80 kilo ağırlığı olan Zeki Altunbaş’ın yaklaşık 30 cm'lik tuvalet penceresinden üstelik elleri kelepçeli halde denize atlamasının imkansız olduğunu açıkladı" dedi.

OĞLUNU ARARKEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Yoleri, 11 yıl boyunca oğlundan bir iz bulmak umuduyla Marmara Denizi'nden çıkan tüm cesetleri il il gezerek teşhise giden Baba Tahsin Altunbaş’ın, 1992 yılında yine şehir dışındaki bir ceset teşhisi dönüşü sırasında trafik kazasında hayatını kaybettiğini belirtti.