DBP'den 'Talabani'ye suikast' çağrısına tepki

DBP, Genelkurmay'ın eski İstihbarat Başkanı Pekin'in YNK Lideri Talabani'ye "suikast" çağrısına tepki göstererek, "AKP-MHP Kürdistan Bölgesi'ndeki seçimlere müdahil olmayı ve seçim sonuçlarını işgal politikaları çizgisine çekmeyi planlıyor" dedi.

SUİKAST ÇAĞRISI

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Türk Genelkurmayı'nın eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin'in, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafel Talabani için suikast çağrısında bulunmasını kınadı. Sanal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada, suikast çağrısının siyasi ahlaksızlığın yanı sıra bölgede kaos yaratma çabasının da bir tezahürü olduğuna dikkat çekilerek, "Böylesi tehlikeli ve provokatif söylemler, halklar arasında düşmanlık ve savaş tohumları ekmeye yönelik politikaların devamıdır" denildi.

Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Türkiye'yi Suriye'ye karşı savaş sokmak için "Gerekirse bir iki füzeatarız, Suriye'den atıldı deriz" sözlerinin hatırlatıldığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Dün Rojava’da ilhak gerçekleştirmeye çalışan devlet aklı bugün suikast çağrıları ile kendi gerçekliğini adeta itiraf ediyor. Kurdistan bölgesi halkı kendi kaderini belirleyecek bir seçime doğru gidiyor ve bu seçim işgalin de geleceğini doğrudan ilgilendiriyor. Çok iyi biliyoruz ki, AKP-MHP iktidarı kirli ittifak ve anlaşmalarla Irak Kurdistan Bölgesi'ndeki seçimlere müdahil olmayı ve seçim sonuçlarını işgal politikaları çizgisine çekmeyi planlıyor. Bütün kamuoyu bilmelidir ki, Irak Kürdistan Bölgesi'nde 20 Ekim'de gerçekleşecek seçimlere yönelik her türlü provokasyonun müsebbibi Kürtlere yönelik alenen katliam çağrısı yapan ve bunu meşru gösteren siyasi akıldan başkası değildir."

'KARANLIK ZİHNİYETE KARŞI DİMDİK DURACAĞIZ'

Pekin'in çağrısının bölgede çatışmaları körüklemek isteyen karanlık odakların sesi olduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hiçbir demokratik toplumda suikast önerileri, siyasi tartışmaların bir parçası olamaz, olmamalıdır. Pekin’in bu açıklaması, bölgedeki çatışmaları körüklemek isteyen karanlık odakların sesi niteliğindedir. Bu kirli zihniyete karşı, her zamankinden daha güçlü bir şekilde durmak gerekir. Türkiye’nin izlediği suikast siyasetini terk etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. DBP olarak, bu zihniyeti ve bu tür faşizan söylemleri kabul etmiyoruz. Bölgedeki halklarımızın bir arada, barış içinde yaşama hakkını gasp etmeye yönelik her türlü saldırının ve provokasyonun karşısındayız. DBP, halklarımızla birlikte bu tehlikeli söylemlerin ve karanlık zihniyetin karşısında dimdik durmaya devam edecektir."