Dersim için saat 19:38’de anma çağrısı

Dersim İnşa Kongresi, Türk devleti tarafından işlenen soykırımın 83’üncü yıl dönümü dolayısıyla saat 19:38’de mum yakma ve ağıt söyleme çağrısı yaptı.

Yazılı bir açıklama yapan Dersim İnşa Kongresi Yönetim Kurulu, üzerinden 83 yıl geçmesine rağmen halen soykırımla yüzleşilmediğini belirtti.

Dersim İnşa Kongresi, arşivlerin açılması soykırımın yıldönümünde taleplerini, “Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, Dersim adının iade edilmesi, toplu katliam yerlerine anıtların yapılması, Dersim dili ve inancı üzerindeki baskılara son verilmesi” şeklinde sıraladı. is

Soykırımın başlangıcı olarak ifade edilen 4 Mayıs 1937’deki “Tunceli Tenkil Harekâtı” kararını hatırlatan Dersim İnşa Kongresi, şunları belirtti: “Dersim’de sıkıyönetim ilan edildi. 12 Mayıs’ta karadan ve havadan askeri harekât başlatıldı. Köyler yakılıp yıkıldı ve haritadan silindi. On binlerce insan katledildi, binlerce insan vagonlara bindirilerek Türkiye’nin Batı ilerine sürüldü. Kadınlara tecavüz edildi, kız çocukları ailelerinden kopartılarak ganimet diye subaylara verildi. Seyit Rıza ve 6 dava arkadaşı Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildi. Geri de kalanlar ise beyaz ölüm denilen acımasız asimilasyon programına tabi tutuldu.”

“Aradan 83 yıl geçmesine rağmen, Dersim soykırımıyla yüzleşilmedi” diyen Kongre, katledilenler için saatler 19.38’i gösterdiğinde mum yakmaya, miyaz dağıtmaya, “Daye Daye”, “Xatırbe To Welat” ağıtlarını söylemeye çağırdı.