Devletin 'kaybettiği' Dağlı'nın akıbeti soruldu

Kayıp yakınları ve İHD üyeleri, Amed'de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Ali İhsan Dağlı’nın akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi yöneticileri ve kayıp yakınları, her hafta Konak’taki Başbakanlık binası önünde yaptıkları “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini, koronavirğs salgını nedeniyle bu hafta da yazılı yaptı. Açıklamada, 1995 yılında Amed'in Silvan ilçesine bağlı Eşme köyünde gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Ali İhsan Dağlı’nın akıbeti soruldu.
Köylerinde 14 Nisan 1995 tarihinde çıkan bir çatışma sonrasında 7 PKK’li ile birlikte Ali İhsan Dağlı’nın da gözaltına alınmasına şahit olan köy muhtarının aktarımlarına göre, Dağlı önce Hişkamergê köyüne, burada yarım saat tutulduktan sonra bir helikoptere bindirilerek Silvan Jandarma Komutanlığına götürüldü. Köylüler, Dağlı’nın köyden çıkartılırken kurşun yarasından dolayı gömleğinin kanlı olduğuna şahitlik etti. Ertesi gün köy muhtarının serbest bırakılırken, Ali İhsan Dağlı’dan bir daha haber alınmadı.
Açıklamada, “24 Nisan 1995 yılında babası Mehmet Dağlı tarafından DGM Savcılığı’na yapılan başvuruya, oğlunun gözaltına alınmadığı yanıtı verilmedi. Yine Evrensel gazetesinin 11 Ekim 1995 tarihli haberine göre, ailenin İHD’ye başvurmasından dolayı köy güvenlik güçleri tarafından basıldı ve aile askerler tarafından tartaklandı” denildi.

GÖZALTININ BELGESİ

Gazetenin, gözaltında çekilmiş fotoğrafına yer vererek “İşte Kayıp” başlığıyla servis ettiği haberi ile Dağlı’nın gözaltına alındığının belgelendiği belirtildi.
Eylemdeki açıklamada, "Aile, Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesine ilişkin davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) götürür. AİHM, Türkiye’yi Ali İhsan Dağlı’nın kaybedilmesinden dolayı mahkûm eder" bilgisi de verildi.