Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AFP Türkiye bürosu grevde

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AFP Türkiye Bürosu basın emekçileri, sefalet ücretine karşı TGS öncülüğünde greve çıktı.

Dünyanın önde gelen haber ajanslarından Agence France-Presse (AFP) tarafından dayatılan sefalet ücretine karşı greve çıkan TGS üyesi Türkiye Bürosu basın emekçileri, “Gazeteciler özgür yazabildikleri, haklarını alabildikleri günleri getirene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” mesajını verdi.

İstanbul Şişli’de bulunan AFP Türkiye Bürosu önünde bir araya gelen basın emekçileri, grev öncesi açıklama gerçekleştirdi. Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek yoksa, barış da yok” sloganlarını atan basın emekçileri adına grev kararını TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş okudu. Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olduğunu hatırlatarak sözlerine başlayan Durmuş, dünyanın birçok ülkesinde 1993 yılından beri Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanan bugün greve çıktıklarını duyurdu.

'AĞIR EKONOMİK KRİZ YAŞIYORUZ'

Basın özgürlüğünün sadece gazetecilerin haberlerini özgürce verebilmesi, yaptıkları haberler nedeniyle yargılanmamaları, tutuklanmamaları, şiddet görmemeleri değil aynı zamanda güvenceli çalışabildikleri, geçinebilecekleri bir ücrete de sahip olmalarını gerektirdiğini kaydeden Durmuş, “Özgürce yazabilmek için çıktığımız bu yolda haklarımızı da almak istiyoruz” vurgusunda bulundu. Yaklaşık 5 ay önce başlattıkları toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde Türkiye’deki ekonomik durumu, kaygılarını işveren temsilcilerine kalem kalem anlattıklarını belirten Durmuş, ancak ücret konusunda anlaşmaya varamadıklarını söyledi.
Ülkede ağır bir ekonomik kriz yaşadığını hatırlatan Durmuş, hemen her gün temel tüketim maddelerine gelen zamların ağır bir geçim sorununu da beraberinden getirdiğini kaydetti. Son bir yıl içinde en temel tüketim maddelerine, ev kiralarına gelen zamları yüzde 300’lerle ifade ettiklerine dikkat çeken Durmuş, şöyle konuştu:

“Kuru soğanın kilosunun 30 TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Türk lirası her gün dolar ve euro karşısında değer kaybediyor. AFP’deki üyelerimizin de ücretleri erimeye devam ediyor. Bizler AFP işvereninden ücretlerimizi euro ya çevirmesini talep ettik, bu teklifimizin kabul edilmeyince en azından Türk lirasındaki erimeyi karşılayacak bir koruma mekanizması istedik. Ancak bu teklifimiz de kabul edilmedi. Arkadaşlarımızın ücretlerini euro bazlı olarak düşündüğümüzde 3 yıl öncesine göre bile yarı yarıya düştü. Bir taraftan bunu telafi etmeye çalışırken diğer taraftan yeniden bu erimelerin yaşanmamasını istiyoruz.”

'MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde AFP patronunu çalışanlarının taleplerine kulak vermeye, onların geleceğe daha güvenle bakabilmelerini sağlayacak isteklerini karşılamaya çağıran Durmuş, “AFP’de grev uygulamasını başlatırken, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde şu kararlılığımızı da tüm kamuoyuna duyurmak istiyoruz: Gazetecilerin özgürce yazabildikleri, sansüre, baskıya maruz kalmadıkları, haklarını alabildikleri günlerine getirene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından AFP Türkiye Bürosu'na grev pankartı asıldı. Basın emekçileri davul zurna eşliğinde grev halayında durdu.