Ege kentlerinde Newroz ateşi yükseldi

Newroz bayramı, Ege kentlerinde de büyük bir coşku ile kutlandı. "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla binlerce kişi kutlama alanlarında buluştu.

AYDIN

Aydın’daki kutlama merkez Osman Yozgatlı Mahallesi’nde organize edildi. Sabah saatlerinden itibaren başlayan kutlamalarda kadınlar renkli kıyafetleri, zılgıtları ve halayları ile dikkat çekti.

Saygı duruşuyla başlayan kutlamada konuşan HDP Aydın İl Eşbaşkanı Elvan Öziş, halkın Newroz bayramını kutlarken, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle çekilmesine tepki gösterdi. İmir, kadınların saldırılara karşı her yeri direniş alanına çevirdiğini ve boyun eğmediğini kaydetti.
İmir, vekilliği gasp edilen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin, “Tarih boyunca zulmedenler kaybetmiştir. AKP de kaybetmeye mahkûmdur. HDP, toplumun tümüdür. Hiç kimse halkların önüne geçemez” dedi.

Serhat Kural ve Nurcan Değirmenci’nin sahne aldığı kutlama çekilen halaylar eşliğinde son buldu.

Aydın’ın Ortaklar, Söke ve Nazilli ilçe merkezlerinde coşkulu kutlamalar gerçekleşti.

DENİZLİ

Denizli’de Merkezefendi ilçesinde bulunan pazar yerinde yapılan kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Alana "Tecrit kaybedecek, özgürlük kazanacak", "Biji Newroz" dövizleri ile Amed’in Sur ilçesinde katledilen Avukat Tahir Elçi'nin fotoğrafları asıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclis üyesi Uğur Bayrak kutlamada yaptığı konuşmada “İktidar ve ortakları, HDP'yi kapatmak istiyor. Bu halkın barış ve özgürlük mücadelesini engelleyemezler. İktidar, bugün Kürtlere, Türkiye halklarına ve kadınlara saldırılarını sürdürüyor. Tüm ezilenlerin mücadelesi direnerek sürecek" diye tepki gösterdi.

HDP Denizli Kadın Meclisi Sözcüsü Cevahir Kayar da İstanbul Sözleşmesi’nin feshini hatırlatarak, "Şunu bilsinler ki kadınlar bu feshi tanımayacak” dedi.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni Gergerlioğlu’nu selamlayarak, “Sana dokunanlar suç işlediler ve bunun hesabını mutlaka verecekler” diye konuştu.

“HDP olarak eşitliği sonuna kadar savunacağız. HDP bugün milyonların umududur” diyen Çepni, “Biz HDP'yi kapattırmayacağız. Bugün herkesin ‘HDP kapatılamaz’ demesi gerekiyor. Mücadelemizi her gün daha da büyüterek bu saldırıları boşa çıkaracağız” vurgusunda bulundu.

Kutlama, Koma Jinawaz müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylarla sona erdi.

MANİSA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde bulunan Set Üstü Newroz Alanında kutlama yapıldı.

Kadınların yöresel kıyafetleri Newroz alanını renklendirirken, sık sık "HDP halktır halk burada" sloganı atıldı.  Newroz ateşini HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile parti yöneticileri yaktı.  Newroz ateşinin yakılması ile birlikte "Bijî serok Apo" sloganları da yükseldi.

Açılış konuşmasını Turgutlu İlçe Eşbaşkanları Naile Gümüştaş ve Mesut Hayri Bökü yaptı.

HDP MYK Üyesi Naci Sönmez, "HDP'yi kapatalım" diyenlere alanı işaret ederek, "Bizi zindanlara atabilirsiniz, siyaseten yasaklayabilirsiniz ama asla bu onurlu halkı yasaklayamazsınız. Biz dükkân değiliz” dedi.

İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, “HDP'ye gücünüz yetmez. Çünkü HDP bu halkın umudu, demir leblebidir. Boşuna çırpınıyorsunuz gideceksiniz. Bugünün zalimlerine sesleniyorum; halk sizi tarihin çöplüğüne atacaktır" şeklinde konuştu.