En az 50 ağır hasta tutsak kadın var

İnsan hakları savunucuları, İstanbul ve Ankara'da hasta tutsak kadınların durumuna dikkat çekti. Eylemlerde, "En az 50 ağır hasta tutsak kadın var" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İstanbul ile Ankara'da hasta tutsak kadınlar için buluştu.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta gerçekleştirdiği F Oturumu eyleminin 415’incisini gerçekleştirdi. İHD binasının önünde yapılan eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Oyuncu Nur Sürer ile çok sayıda kişi katıldı.  
Eylemde konuşan komisyon üyelerinden Nergiz Şahin, 8 Mart dolayısıyla hasta tutsak kadınların durumuna dikkat çekeceklerini belirtti. Şahin, 2019 yılında tespit edilen verilere göre 13 bin 33 hasta mahpusun bulunduğunu, kadın hasta mahpus sayısının 110 ve bunun en az 50‘sinin durumunun ağır ve ciddi sağlık sorunları bulunduğunu kaydetti.  
Şahin, konuşmasının devamında ise durumu kritik olan hasta tutsak kadınların isimlerini ve durumlarını sıraladı. Şahin, Sıti Gören, Gülistan Abdo, Dicle Bozan, Fatma Özbay'ın ağır hasta tutsaklar olduğuna vurgu yaptı.

ANKARA
Ankara'da da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 287'nci kez İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. İnisiyatif üyeleri, bu haftaki eylemlerinde Samsun Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki hasta tutsak Engin Aydınalp’in sağlık durumuna dikkat çekti.
İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Fatin Kanat, hasta tutuklular konusunun ülkenin en büyük sorunlarının başında geldiğine vurgu yaptı. Kanat, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan hasta tutsak Aysel Koç’un yaşamına son vermesine değindi. Kanat, "Ölümünde hak ihlalleri ve idarenin ağır ihmalleri bulunmaktadır. Aysel Koç adeta ölüme sürüklenmiştir. Bu konunun takipçisi olacağımızı buradan belirtiyoruz" dedi.
Daha sonra hasta tutuklu Engin Aydınalp’in durumuna dikkati çeken Kanat, "28 yıldır cezaevinde tutuluyor ve tahliyesi için 2,5 yılı kaldı. Aydınalp, cezaevinde tüberküloz ve zatürre geçirdi. Akciğerlerinden ameliyat oldu ve kısmen solunum yetmezliği çekiyor" bilgilerini paylaştı.