Erden: Aynı kararlılıkla devam

SES Eşbaşkanı Gönül Erden, “Tüm sorunlara karşı haklarımız ve taleplerimiz için mücadele etmeye, dayanışmaya, örgütlenmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz.”

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, İstanbul’da çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor.

ANF’ye konuşan Antikapitalistlerden Çağla Oflas, bu sürecin yükünün emekçilerin sırtına yüklendiğini belirterek, tam bir iki yüzlülük sergilendiğini söyledi. Oflas, şunları ifade etti: “Toplanmalar yasak ama insanların çalışması serbest. Emekçiler sokağa çıkma yasaklarında bile valiliklerden alınan özel izinlerle yan yana, burun buruna çalıştırılıyor. 1 Mayıs’a gelince de salgın fırsatçığını görüyoruz. 1 Mayıs, işçi sınıfının bu öfkesinin, mücadelesinin bir parçası, başlangıcı olmalıdır. Kapitalist sistemin ne kadar çürümüş olduğunu da görmüş olduk. Artık bu bir prangadır. Ayrıca bu sistemin emekçilerle ayakta kaldığını da gösterdi. Bu sistem, market işçilerinden kargo işçilerine kadar ancak işçiler çalıştıkça ayakta duruyor. 1 Mayıs’ın bu öfkenin örülmesinin önemli bir etabı olmasını umuyorum.”

EV EMEKÇİLERİ DE KENDİLERİNİ İFADE EDİYOR

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Gülhan Benli, 1 Mayıs’ın ev işçilerinin kendi taleplerini dile getirdikleri ve kendilerini ifade ettikleri tek gün olduğuna işaret ederek, “Bu korona günlerinde de çalışmak zorunda kalan 7 ev emekçisi arkadaşımızın test sonuçları pozitif çıktı. Dün de iki arkadaşımızın pozitif olduğuna dair bilgi aldık. Bu süreç en fazla ev emekçisi arkadaşlarımızı etkiledi, çünkü çalışmak zorundalar. Bu 1 Mayıs’ta da biz ev emekçisi kadınlar olarak kendi evlerimizden, çalıştığımız yerlerden hazırladığımız 1 Mayıs videoları ile yine taleplerimizi duyuracağız” şeklinde konuştu.

HER YERİ 1 MAYIS ALANI KILIYORUZ

SES Eşbaşkanı Gönül Erden ise bu yıl kitlesel olarak alanlarda olmayışlarının üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti. Erden, emekçilerin buldukları her yerden 1 Mayıs’ı kutlayacağını kaydederek, şunları dile getirdi: “Evlerimizin pencerelerini, balkonunu, sokağını, eğer zorunlu olarak çalışıyorsak da çalıştığımız yerleri taleplerimizle beraber 1 Mayıs alanına çevireceğiz. Yaşanan tüm sorunlara karşı haklarımız ve taleplerimiz için mücadele etmeye, dayanışmaya, örgütlenmeye aynı kararlılıkla devam edeceğiz. 1 Mayıs, uluslararası birlik ve dayanışma günüdür. Bir direniş günüdür. Sağlık emekçileri için zorunlu hizmet var ve hastanelerde sağlık emekçisi arkadaşlarımız çalışıyor ama iş yerlerinde 12.00’de 1 Mayıs’ı kutlayacağız.”

ZORLU BİR SÜREÇTEN GEÇİLİYOR

Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti Sözcüsü Dicle Müftüoğlu da onlarca gazetecinin 1 Mayıs’ı cezaevinde karşılamak zorunda kaldığını söyleyerek, zorlu bir süreçten geçildiğini kaydetti. Onlarca gazetecinin de mesleği gereği salgın günlerinde bile sokakta olmak zorunda olduğuna işaret eden Müftüoğlu, şunları ekledi: “Emekçilerin taleplerini duyurmak için haber yapıyoruz. Bu 1 Mayıs’ta bulunduğumuz her yerde hem gazetecilerin mesleklerinden ötürü yaşadıkları zorlukları dile getireceğiz hem de tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talebiyle sesimizi daha fazla yükselteceğiz.”