Finlandiya, kadınları aşağılayan ırkçılardan devlet yardımını geri alacak

Kültür ve Eğitim Bakanlığı, Gerçek Finlandiyalılar adlı yabancı düşmanı partinin düşünce kuruluşu Suomen Perustas'tan kadınları aşağılayıcı yayınlar yaptığı için devletin verdiği para yardımını iade etmesini talep etti.

Kültür ve düşünce kuruluşlarına yardım eden Kültür ve Eğitim Bakanlığı, yabancı düşmanı parti Gerçek Finlandiyalıların düşünce kuruluşu Suomen Perustas'tan aldığı 10 bin euro devlet yardımını faiziyle birlikte iade etmesini istedi.

Kuruluşun yöneticilerinden Jukka Hankameki'nin kaleme aldığı ”Kadınların tiranlığı ve cinselliğin sosyalizasyonu” başlıklı makalesi tepkilere neden oldu.

Söz konusu makalede Hankameki, Finlandiyalı kadınların Fin toplumundan intikam almak için yabancı erkeklerle eşleştiklerini öne sürüyor.

Parlamentoda grubu bulunan partilerin düşünce kuruluşlarına partilerin sahip oldukları sandalye sayısına bağlı olarak kültür yardımı yapılıyor.

Gerçek Finlandiyalılar adlı partinin düşünce kuruluşuna 2020 yılı için toplam 120 bin euro devlet yardımı yapıldı. Suomen Perustas'ın bakanlığa bildirdiğine göre bu paradan 10 bin euro ”Kadınların tiranlığı ve cinselliğin sosyalizasyonu” adlı makaleyi yazan Jukka Hankameki'ye ödendi.

10 BİN AVROYU FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ÖDEYECEK

Kültür ve Eğitim Bakanlığı, makaledeki görüşlerin Ayrımcılık ve Eşitlik Yasasındaki eşitlik ve herkese eşit davranma ilkelerini ihlal ettiğini belirtti ve Hankemeki'ye ödenen 10 avronun faiziyle birlikte bakanlığa iade edilmesini istedi.

Gerçek Finlandiyalılar adlı partinin başkanı Jussi Halla-aho da, makalede belirtilen görüşlere katılmadığını, Suomen Perusta'nın partilerinin tutumlarını ve parti programlarını yansıtmadığını söyledi.

Halla-aho, bu eleştirilerine rağmen düşünce kuruluşunun kendileri için bir bilgi kaynağı olduğunu belirterek Suomen Persuta'ya sahip çıktı.

Suomen Persuta ise, Kültür ve Eğitim Bakanlığı'nın verdiği maddi yardımı geri alma kararına karşı itiraz etti. Kuruluşun Şefi Marko Hamilo, bakanlığın parayı geri istemesinin haklı nedenleri olmadığını öne sürdü. Bakanlığın kararını eşitlik yasalarına dayandırdığına dikkat çeken Hamilo, eşitlik yasalarının iş yerleri ve eğitim kurumlarında geçerli olduğunu ve yazılan makaleler için geçerli olmadığını iddia etti.

Hamilo, Suomen Persuta'nın önlem almadığı iddialarının da doğru olmadığını ve haberleri olur olmaz makaleyi geri çektiklerini söyledi.

FEMİNİZME KARŞI MÜCADELE KARARI ALMIŞTI

Daha önce Gerçek Finlandiyalıların gençlik örgütü Finlandiya Gençlik de, kongresinde kadınları hedef göstererek feminizme karşı mücadele etme kararı almıştı.

Finlandiya Gençlik, geçtiğimiz yıl sosyal medya hesabından göçmenleri aşağılayan ırkçı paylaşımlarda bulunmuş ve kongresinde feminizme karşı savaş etme kararı almıştı.

2019 yılı nisan ayında yapılan seçimler öncesi Twitter hesabından siyah bir göçmen ailesinin resmini yayınlamış, altına da "Finlandiya'nın geleceğinin böyle olmasını istemiyorsan Gerçek Finlandiyalılar'a oy ver” ırkçı yorumunda bulunmuştu.

Finlandiya Gençliği, yılda 115 bin avro devlet yardımı alıyor. Söz konusu ırkçı paylaşımdan sonra Eğitim ve Kültür Bakanlığı, yardımları durdurma kararı almış, 2019 yılı içinde ödediği 57 bin 500 avroyu iade etmesini istemişti.

Örgüt, geçtiğimiz yılın kasım ayında gerçekleştirdiği kongresinde Finlandiya'da kadın ve erkeklerin aynı haklara sahip olduğunu iddia etmişti. Feminizmin kadınlara ayrıcalık tanıdığını öne süren Finlandiya Gençlik, kendisini "Feminizm karşıtı” olarak tanımlayarak "Feminizme karşı mücadele” etme yönünde karar almıştı.

MİLLİYETÇİ VE FAŞİST OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ

Bu yılın şubat ayında Estonya'nın başkenti Talin'de düzenlenen Etnofutur Konferansına katılan Finlandiya Gençlik Başkan Yardımcısı Toni Jalonen de, İngilizce yaptığı konuşmada kendisinin etnik milliyetçi, gelenekselci ve faşist olduğunu söylemişti.

Jalonen'in kendini faşist olarak adlandırmasının Finlandiya medyasında yer almasından sonra Yle haber ajansına açıklama yapan Gerçek Finler'in Genel Sekreteri Simo Grönroos, Jalonen'in partiden atılması için hukuki süreci başlattıklarını açıklamıştı.

Grönroos, Jalonen'in durumunu gelecek yönetim kurulu toplantısında ele alacaklarını söylerken Gerçek Finler'in Başkanı Jussi Halla-aho, Gerçek Finler'in parti içinde nasyonal sosyalist ve faşist düşüncelere izin vermeyeceğini iddia etmişti.

Finlandiya Gençlik, Gerçek Finler'in gençlik örgütü olmakla birlikte hukuki olarak partiye bağlı değil. Parti, gençlik örgütünün kongre yapmasını ve tüzüğünde değişiklik yaparak partiye bağlı çalışma yürütmesini istiyor.