Fransız Komünist Partisi'nden Kürtlerle dayanışma gecesi

Fransız Komünist Partisi'nden Kürtlerle dayanışma gecesi

Güney Fransa'nın Marsilya kentinde, Fransız Komünist Partisi (PCF) İl Federasyonu Kürtlerle dayanışma gecesi düzenledi. Etkinlikte 'Ez Kurd im' belgeseli izlenirken, Fransa-Türkiye arasındaki antikürt anlaşmalarının iptali için partinin başlaştığı imza kampanyası için imzalar toplandı.

Perşembe günü akşam saatlerinde Rue de Lyon caddesinde bulunan PCF genel merkezinde yapılan etkinlik 'Ez Kurd im' belgeseliyle başladı. Filmin ardından  PCF İl Gençlik Federasyon sekreteri Thibeaut Albanese, PCF İl Genel Sekreteri Pierre Dareville, Uluslararası Politika sorumlusu Jausiane Durrieu ve Mezopotamya Kültür Merkezi'nden Salih Söylemez katılımcıların sorularını yanıtladı.

Gençlik sorumlusu Thibeaut Albanese, PKK'nin mücadelesini desteklediklerini ve daima Kürtlerin yanında olacaklarını söyledi. İl Sekreteri Pierre Dareville ise Fransız Devleti'nin Kürt halkının mücadelesini desteklemek yerine kriminalize etmesinin büyük hayal kırıklığı olduğu eleştirini yaptı.

Fransa'da on aydır hükümetin değiştiğini ama Kürtler konusunda herhangi bir yenilik görmediklerini dile getiren Dareville, Kürt Halk Lideri Abdullah Öcalan'ın barış çağrısının bir çok şeyi değiştireceğini kaydetti.  Dareville, Fransız hükümetinin bu çağrıya destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.  Bu yeni süreçte sonuna kadar Kürtlerin yanında yer alacaklarını dile getiren İl Sorumlusu, olası bir çözümüm etkilerinin bütün dünyada hissedileceği, özgürlük ve demokrasi için mücadele eden halklara umut vereceğini vurguladı.

Partinin uluslararası politikadan sorumlu yetkilisi Jausiane Durrieu ise PKK'ye “terörist örgüt” tanımlamasının kabul edilemeyeceğini belirtirken, Nazilere karşı savaşan Fransızlara, Filistin lideri Arafat'a ve Güney Afrika lideri Mandela'ya da terörist denildiğini hatırlattı.

PKK'nin halklı için mücadele eden siyasi, toplumsal bir örgüt olduğunu söyledi ve katılımcıları PKK'nin terör örgütü listesinden çıkarılması için başladıkları imza kampanyasına katılmaya çağırdı.

Marsilya Mezopotamya Kültür Merkezi adına geceye katılan Salih Söylemez ise süreç hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Soru cevap kısmının bitiminden sonra Kürt yerel sanatçılar Burhan ve Ömer sahne aldı.